Bij onze speurtocht naar dat Romeins verleden van Heel kwamen we uit bij een bijzonder verhaal * over Limburgs zuurvlees.
Hoe het zoervleîs in Heel terecht kwam
Voor de oorsprong van het Limburgse zuurvlees moeten we waarschijnlijk terug naar de tijd dat de Romeinen onze streken veroverden en Heel Catualium werd.
Van Julius Caesar is bekend dat hij op zijn veroveringstochten vlees in kruiken meevoerde. Dat vlees was gezuurd met azijn en wijn. Daardoor kon het langer bewaard blijven. De Romeinen waren dus bekend met zuurvlees. Ook hadden ze de ingrediënten die nodig waren om het vlees op smaak te brengen.
Ze brachten de appelteelt naar Limburg. De stroop die ze daarvan maakten werd aan het zuurvlees toegevoegd. Dat gaf het vlees de heerlijk zoetzure smaak.
In het Duitse Rijnland, dat ook onder Romeins bestuur kwam, kennen ze een variant op het zuurvlees; Sauerbraten. De Duitsers voegen daar echter geen appelstroop aan toe, maar rozijnen. De Romeinen hadden de druiventeelt in het Rijnland geïntroduceerd en de druiven verwerkten ze tot wijn en rozijnen.
De Romeinen waren dus op de hoogte van de bereidingswijze van zuurvlees en ze hadden de ingrediënten om er een heerlijk zoetzuurgebraad van te maken.
Het is dus zeer goed mogelijk dat het oergerecht van zuurvlees en Sauerbraten met de Romeinen in onze streken en wellicht ook in Catualium (het oude Heel) terecht is gekomen.
Hongerstaking
Zelf zuurvlees maken is natuurlijk het lekkerste. Maar zuurvlees uit een frituur blijkt soms ook onweerstaanbaar lekker. Een aantal jaren geleden ging een groep Roemenen in een opvangcentrum in Echt in hongerstaking. Ze wilden daarmee een eigen woning afdwingen. Maar al op de derde dag werden ze bij een frituur betrapt op het eten van friet-zuurvlees. Hun hongerstaken maakte toen niet veel indruk meer.
Peperkoek
Om de saus van het zuurvlees te binden gebruikt men in Limburg peperkoek. Ook in het Rijnland kennen ze daarvoor een soort peperkoek. In Aken gebruiken ze de Aachener Printen en in Keulen de Lebkuchen.
Peperkoek
Aachener Printen
Lebkuchen
Zoervleîs preuve
Voor de kookliefhebbers hebben we een overheerlijk recept voor Limburgs zoervleîs.
De video geeft extra uitleg over de bereidingswijze.
Klik op het icoon voor het recept
* Marcel Maassen: “Limburgs zuurvlees: zo oud als de weg naar Rome”. (2017) Hij deed historisch onderzoek naar de oorsprong van Limburgs zuurvlees. Van hem is het recept en de video.