Waarom konden mensen vroeger beter zingen en hoe kunt u oefenen voor het ultieme kerstgevoel?
Zingen
Binnenkort wordt u weer opgeladen met de onvermijdelijke kerstmuzak. Het is de batterij liedjes die u tot in den treure te horen krijgt, maar die zich net zo onvermijdelijk opdringen als de Oranje-kater na een verloren WK-wedstrijd. Hoe anders was dat vroeger: Stille Nacht, De herdertjes lagen bij nachte en Er is een kindeke geboren op aard. Die klanken kwamen niet uit een speaker of de oortjes van een iPhone, maar uit onze eigen kelen tijdens de traditionele nachtmis. Want zingen, dat konden we in die dagen.
Heintje
Kent u hem (nog), de nachtegaal van Bleijerheide? Begin jaren zestig wist het jochie met zijn gouden stem alle moederharten te breken met zijn vertolking van het nummer Mamma.
Heintje Simons groeide op in de jaren dat kelen nog geoefend werden. Op de lagere school was muziekonderwijs destijds nog “hoge schoolwerk”; heel anders dan het huidige playbacken met de meiden van K3.
Vijfstemmig
Er werd gezongen dat het een lust was. Op de jongensschool in Heel was het met name “meister Lamberigts” die met het muzikale vingerstokje zwaaide. Achteraan in het lokaal werden we opgesteld, zingen doe je staande! Met de stemvork werd de juiste toonhoogte bepaald en dan was het: zingen. Eindeloos oefenen tot uiteindelijk, meerstemmig, de liederen welluidend door het lokaal galmden. Voor een vijfstemmig Vader Jacob draaiden wij onze hand niet om. Wie geen toon kon houden stond erbij en hield zijn mond.
Het kerstgevoel
Met Kerstmis in zicht begon het serieuze werk en werd op school urenlang geoefend op het kerstrepertoire. Meester Jac Lamberigts dirigeerde namelijk ook het zusterkoor van klooster Sint Anna en tijdens de nachtmis kregen de zusters muzikale versterking van ons, de “Heelder Sängerknaben”. Goddelijke klanken kwamen uit onze jonge kelen. Het Stille Nacht, Heilige Nacht, gezongen door “engelenstemmetjes”, klonk hemels in de, met kaarsen verlichtte, kapel. Wij, de “Heintjes” van Heel, glommen van trots en bezorgden de zuster en bewoners van Sint Anna het ultieme kerstgevoel.
Canto Lirico
Dit jaar kunt u, als voorbereiding voor dat ultieme kerstgevoel, terecht bij gemengd koor Canto Lirico. Op 18 december geeft het koor om 15.00 uur een kerstconcert in de Sint Stephanuskerk. Ze brengen kerstliederen en aansluitend is er koffie en kerstbrood in Don Bosco.
Als voorafje krijgt u een overdenking, want zoiets hoort ook bij Kerst.
“Wo man singt, da lass dich ruhig nieder,
böse Menschen haben keine Lieder,
sondern nur ein Radio und ein Fernsehapparat”.