Je bekijkt nu Wie verre reizen doet …

Wie verre reizen doet …

Wie verre reizen doet kan veel verhalen. Toevallig stuitte ik afgelopen week op een verhaal van een bijzondere wereldreiziger dat ik u niet wil onthouden.

Uitbreiding boekencollectie

Onlangs heeft Heemkring Heel weer een aantal boeken aan de basiscollectie “Heelder boeken” toegevoegd. Daaronder bevond zich ook een boek waarin M.J.A. (Oet) Cuijpers-Janssen de stambomen heeft beschreven van de families Brouns, Bijlmakers, Janssen en Scheepers vanaf de oudst bekende voorvader die in Heel woonachtig was.

Joannes Scheepers

Bladerend in het boek trok een foto mijn aandacht. Het was een portretfoto van Joannes Jacobus Scheepers (1854-1946). De foto is genomen tijdens een reis naar Marokko.
Bij de stamboomgegevens van Joannes, roepnaam Jean, stond de korte aanduiding dat hij diverse grote reizen maakte.

Op onderzoek

Reizen, en zeker reizen naar het buitenland, waren destijds niet voor iedereen weggelegd. Genoeg prikkeling dus voor verder onderzoek.

Bron: Boek MJA Cuijpers-Janssen

Ik wilde meer te weten komen over die Jean Scheepers. Wat was zijn achtergrond, waarom maakte hij die reizen en waar gingen die naartoe? Deze week en volgende week doe ik u verslag van mijn bevindingen.

Wie was Jean Scheepers

Jean Scheepers woonde in Linne waar hij in 1854 werd geboren. Zijn vader Peter Scheepers (1821-1891) was afkomstig uit Heel, maar hij was na zijn huwelijk naar Linne verhuisd. Daar had hij zich gevestigd als hoefsmid en tapper, caféhouder zouden we tegenwoordig zeggen.

Bladerende door de familiegeschiedenis van de familie Scheepers valt het op dat meerdere generaties het vak van hoefsmid uitoefenden.

Wat was zijn achtergrond

Jean ging na de lagere school aan de slag bij de spoorwegen. Daar werkte hij zich op tot stationschef. Hij bleef er tot aan zijn pensioen. Hij was woonachtig bij zijn ongetrouwde zus Judith (1850-1937) en ook hij is nooit getrouwd. Dat lag volgens hemzelf aan zijn geringe lengte. De meisjes hadden daardoor geen interesse voor hem.

Waarom maakte hij verre reizen

De reisactiviteiten van Jean Scheepers vielen allemaal in de tweede helft van de twintiger jaren. Hij was destijds al de zeventig gepasseerd. Een journalist die hem vroeg naar de reden om op die leeftijd nog verre reizen te maken kreeg als antwoord dat hij zijn gespaarde kapitaal, dat aangevuld was met een kleine erfenis, niet wilde overlaten aan zijn neefjes en nichten. Daarom besloot hij te gaan reizen.
Hij kreeg de smaak goed te pakken en verkende de wijde wereld in een tijd dat de meeste mensen niet veel verder kwamen dan hun buurgemeente.

Wie verre reizen doet …

Jean Scheepers werd een echte wereldreiziger. Met zijn zus ging hij naar Parijs en zijn nicht nam hij mee naar Marokko. Hij bezocht de Verenigde Staten en ging, per stoomschip, naar Noorwegen. Zijn grootste reis maakte hij echter in 1929.

Verenigde Staten

In 1926 staat de naam van Jean Scheepers op de afvaartlijsten van de Holland Amerika Lijn. Op 8 juni 1926 vertrekt hij vanuit Rotterdam met het schip de “Nieuw Amsterdam” naar New York. Hij bezoekt in Chicago het 28e International Eucharistic Congress, een bijeenkomst waar de zowat de hele katholieke wereld van die tijd bijeen kwam. Alleen al bij de opening waren 1,5 miljoen katholieken aanwezig. Jean sprak wel Duits, maar geen woord Engels. Daarom sloot hij zich aan bij het gezelschap van Mgr. Van de Wetering, aartsbisschop van Utrecht. Die hielp hem als hij problemen had met de taal.

Openbare mis tijdens het congres met 60.000 deelnemers

Noorwegen

Twee jaar later, in 1928, ging hij met stoomschip “Orinoco” van de Hamburg Amerika Lijn naar Noorwegen. Op 25 mei van dat jaar was er één van de grootste rampen met een zeppelin. Het luchtschip, de Italia, was tijdens een Noordpoolexpeditie verongelukt. Daarbij kwamen 7 bemanningsleden om het leven. De gezagvoerder, Umberto Nobile, overleefde, samen met 9 bemanningsleden, de crash. Ze werden per schip naar een Noorse haven gebracht, waar ook het schip met Jean Scheepers aangemeerd lag. Zelf heeft hij Nobile niet ontmoet. Dat voorrecht was voorbehouden aan zijn Italiaanse reisgenoten.

Voor meer informatie over het ongeluk met de zeppelin Italia, klik HIER.

De video laat het Stoomschip Orinoco zien, het schip waarmee Jean Scheepers via Schotland en IJsland naar Noorwegen koerste.

Is het video niet zichtbaar, klik dan HIER.

Wordt vervolgd

Voor Jean Scheepers waren deze reizen uiteindelijk opwarmertjes voor de reis van zijn leven die hij in 1929 maakte. Daarover vertel ik u in het blog van komende week.

Verzoek

Het blijkt dat Jean Scheepers een dagboek heeft bijgehouden tijdens zijn reizen. Als dat dagboek nog bestaat zou ik graag daarover geïnformeerd worden zodat ik er een uitgebreider artikel kan weiden aan deze bijzondere wereldreiziger.

error: Content is beschermd.