Je bekijkt nu Verkiezingsrel in Heel

Verkiezingsrel in Heel

Zestig jaar geleden, op 30 mei 1962, waren er gemeenteraadsverkiezingen. In Heel leidden die tot een politieke rel die de provinciale en landelijke kranten haalden. Centraal was daarbij de vraag of burgemeester Bongaerts invloed had uitgeoefend op de uitkomst van de verkiezingen.

Aardverschuiving

Na de gemeenteraadsverkiezingen bleek zich een aardverschuiving te hebben voltrokken in de Heelder politiek. Lijst 2, de partij waarvan Janus Greve lijsttrekker was, kreeg in 1962 veel minder stemmen dan verwacht. Lijst 1 was plotseling de grootste partij geworden.
Stemmentrekker was Jan Schoenmakers, die op de vierde plek stond, en werkzaam was op Sint Anna. Bij de tellingen bleek dat de kloosters massaal op hem gestemd hadden. Zijn partij kreeg daardoor een absolute meerderheid in de raad.

Destijds waren er in het dorp twee stembureaus: één in het dorp en één voor de gezamenlijke kloosters. In het dorp werden 1382 stemmen uitgebracht, bij de kloosters waren dat er 534. Het grootste deel van die stemmen (376) ging naar Jan Schoenmakers.

Greve, die wethouder was, verwonderde zich erover dat de kloosters plotseling gingen stemmen en daardoor bepaalden wie in Heel in het bestuur kwam.
Destijds was er bij verkiezingen nog een opkomstplicht maar, de kloosters vroegen altijd ontheffing voor de meeste patiënten.

Het gebeuren bracht veel beroering in het dorp en diverse provinciale en nationale media doken erop.

Foto: Janus Greve

De krantenkoppen

De Telegraaf
De Telegraaf
Nieuwsblad van het Noorden

Burgemeester Bongaerts vertelde in de kranten dat hij, net als bij de verkiezingen van 1958, geadviseerd had om weer een ontheffing aan te vragen en moeder-overste van Sint Anna had het over gewijzigd beleid.

De verkiezingsrel

Het werd pas echt een rel nadat dagblad de Telegraaf een artikel plaatste waarin gesteld werd dat burgemeester Bongaerts zijn invloed bij de kloosters had aangewend om te voorkomen dat Oet Cuijpers-Janssen, de nummer drie op de lijst van Greve, in de raad zou komen. Door de kloosters te laten stemmen op lijst 1 kon dat voorkomen worden.

De burgemeester ontkende in alle toonaarden dat hij met de kloosters overlegd had. Hij eiste zuivering van zijn naam en schakelde zelfs Justitie in. De bron van het Telegraafartikel werd echter niet achterhaald.

Foto: Burgemeester Piet Bongaerts

Vertrouwen

Greve was inmiddels zijn vertrouwen in de burgemeester kwijtgeraakt. Na bijna 30 jaar raadslid, waarvan 16 jaar als wethouder, maakte hij bekend, uit protest tegen de gang van zaken geen zitting meer te nemen in de raad.

error: Content is beschermd.