Veel spullen die aan het rijk verleden van Heel herinneren zijn de afgelopen jaren uit het dorp verdwenen. Ze kregen een plek in en een museum elders, kwamen in depots of ze raakten helemaal uit zicht. Heemkring Heel wil het tastbaar verleden voor Heel behouden en een plek geven in het dorp.
Collectie behouden
Toen bekend werd dat het oud-gemeentehuis een verzorgingstehuis werd, heeft Heemkring Heel contact opgenomen met de gemeente Maasgouw. De Heemkring wilde graag de aanwezige historische spullen bij elkaar houden en als gehéél een plek geven in het dorp. De collectie illustreert ontwikkelingen van de gemeente Heel en Panheel, het samengaan in 1991 met Beegden en Wessem en het opgaan in 2007 van die kernen in de gemeente Maasgouw.
Verhalen en verbeelding
Heemkring Heel wil verhalen vertellen over Heel maar het is natuurlijk geweldig als je dat kunt doen aan de hand van concrete voorwerpen zoals zegels, ambtsketens en glas-in-lood.
Opslag
Daarom heeft Heemkring Heel zich ingespannen om de collectie uit het oud-gemeentehuis voor het dorp te behouden. Er was echter geen ruimte beschikbaar om ze veilig op te bergen of tentoon te stellen. Samen met wethouder Snijckers van Maasgouw is gelukkig een (tussen)oplossing gevonden. Op 20 juli 2021 kwam een verhuisbedrijf naar Heel. De collectie wordt door het bedrijf veilig opgeslagen, totdat er in Heel een ruimte is gevonden om ze te exposeren.
Voor de realisatie van zo’n ruimte gaan Heemkring Heel en de wethouder, gesteund door de gemeenteraad, zich maximaal inzetten.
Op weg naar een expositieruimte voor het erfgoed van de gemeente Heel
DeltaLimburg.nl maakte een nieuwsitem over de inspanningen van Heemkring Heel voor het behoud van het Heelder erfgoed.