Op 9 en 10 september 2023 zijn weer de jaarlijkse monumentendagen. In de kerk van Heel vertellen gidsen van Heemkring Heel tussen 14.00 en 16.00 uur over sacramenten en rituelen. De toegang is gratis. Op zondag is de het programma afgestemd op kinderen met ouders/grootouders.
Levend erfgoed
Het thema van dit jaar is: “Levend erfgoed”. In Maasgouw openen diverse monumenten de deuren. In Heel vertellen de gidsen in de kerk over sacramenten en rituelen die in het verleden zo’n grote rol speelden in het dagelijks leven van de Heelder katholiek.
De sacramenten
Als u de gezegende pensionadoleeftijd heeft bereikt kent u ze wellicht nog uit uw catechismus, de zeven heilige sacramenten. Slechts zes daarvan waren voor een katholiek bereikbaar. Alle zeven waren niet mogelijk omdat huwelijk en priesterschap voor de Kerk niet konden samengaan.
De zeven sacramenten
Het doopsel
Het vormsel
de Heilige eucharistie
De biecht
Het oliesel
Het priesterschap
Het huwelijk
De zonde en het doopsel
De sacramenten zorgden voor een fasering van het aardse leven van een katholiek. Zij bereidden hem voor op het eeuwige, Hemelse leven.
Dat alles begon natuurlijk met het doopsel. Daarmee werd je gezuiverd van de erfzonde. Dat was een zonde die de katholieken erfden van Adam en Eva.
Die hadden zich, voor een onbespoten appel en een vals verhaal, laten verleiden door een slangerige duivel. God was daar niet over te spreken! Behoorlijk boos, zette hij de twee uit het aards paradijs en sprak een eeuwige vloek uit over alle mensen die na die twee afvalligen geboren werden. Hij maakte duidelijk dat met hem niet te spotten viel!
De genade
Maar God was ook genadig. Door de doop kon de katholiek die erfzonde uitwissen. Daarbij moest hij dan beloven om te leven volgens de regels van het katholieke geloof, en zich niet in te laten met duivelse verleidingen.
Een pasgeborene kon dat natuurlijk niet zelf beloven. Daarom waren bij de doop een peter en meter aanwezig. Meestal waren dat de grootouders of een familielid. Zij legden namens de pasgeborene de doopgelofte af en zagen, samen met de ouders, toe op een vroom katholieke opvoeding.
Monumentendagen
In de kerk van Heel worden kinderen al eeuwenlang gedoopt in de doopvont die achteraan in de kerk staat. Tijdens de rondleidingen op de monumentendagen vertellen de gidsen over die bijzondere hardstenen doopvont uit de periode rond 1200. Maar ze vertellen ook over ander bijzondere erfgoed in de kerk dat verbonden is met sacramenten en rituelen.
U bent van harte welkom.
Open monumentendagen 2023
St. Stephanuskerk Heel
Openingstijden/rondleidingen:
Zaterdag 9 september van 14.00 tot 16.00 uur
Zondag 10 september van 14.00 tot 16.00 uur
Let op:
Op zondag is het programma afgestemd op kinderen met hun ouders/grootouders.
Toegang en deelname aan de rondleidingen van Heemkring Heel is gratis.