Je bekijkt nu Ontgroening

Ontgroening

Wat is het verband tussen ontgroening, een hudo en de Tuspeel, en waarom kunnen studentenclubs beter naar Heel gaan dan naar Roemenië?

Ontgroeningsexcessen

Afgelopen week werden we via het nieuws getrakteerd op wederom een schokkend staaltje van ontgroening. Mannelijke aspirant-leden (de feuten) van een Amsterdamse studentenvereniging waren naar Roemenië (!) gereisd voor een keurig ontgroeningsprogramma. In Roemenië creëerde de leiding echter een situatie waarbij het moreel kompas volledig werd ontregeld. Ze bedachten vrouwonvriendelijke en mensonwaardige opdrachten zoals: “het doen” met een “emmer” (lees: een vrouw) in een steegje. Het gefilmde bewijs moest dan naar de leiding gestuurd worden; zo konden de “groentjes” punten verdienen.

De rietmatten

In Heel, bij natuurgebied “de Tus”, constateerde uw schrijver dat je ook op een moreel verantwoorde wijze ontgroeningspunten kunt scoren. Begin deze week trof ik daar, tussen het struikgewas, een bouwseltje aan van rieten matten. Er hadden mensen hun behoefte gedaan en op de grond lagen nog een aantal rolletjes wc-papier. Als goed burger maakte ik foto’s en sloeg de locatiegegevens op om de gemeente te informeren.
Als geroepen arriveerde op dat moment een medewerker van Het Limburgs Landschap. Ik wees hem op het bouwsel en de vervuiling. Hij stelde mij gerust en vertelde dat het een “hudo” was. Die had hij daar onlangs opgebouwd en nu kwam hij die weer afbreken.

De "hudo"

De hudo

De “hudo” bleek een afgeschermd openlucht toilet. Daarbij worden sleuven in de grond gegraven waarin de behoefte gedaan wordt. Na ieder gebruik gaat er een beetje zand overheen tot de sleuf vol is. De “hudo” is bekend uit de wereld van de padvinders en de naam is waarschijnlijk bedacht door Baden-Powel, de oprichter van de padvinderij.

Hudo is waarschijnlijk afgeleid van het woord howdah In India betekent dat zoiets als “overdekt olifantsgestoelte”.  De echte padvinders houden het echter op: houd uw darmen open of hier uw dagelijkse ontlasting.

Òntgroening

De “hudo” was daar neergezet voor een groep studenten van de Universiteit van Maastricht. Voor hun ontgroening hadden ze drie dagen de” Tus” “ontgroend” en berkenboompjes verwijderd die daar niet thuishoren.

De "Tus" met op de voorgrond twee berkenboompjes

Samen

De jongelui zetten zich in voor de natuur en de gemeenschap, gewoon in Heel, in natuurgebied “de Tus”. Met elkaar samen werken en trots zijn op het bereikte resultaat: ook dat is ontgroenen.

En de “hudo”? Die is inmiddels netjes opgeruimd en alle sporen zijn uitgewist.

Rabo Clubsupport

Leden van Rabo Midden-Limburg kunnen van 4 t/m 26 september hun stem uitbrengen op Heemkring Heel. De financiële bijdrage die wij daardoor ontvangen gebruiken we voor onze activiteiten t.b.v. het erfgoed in Heel, Panheel, Pol en Osen.

Draagt u Heemkring Heel ook een warm hart toe? Ga dan naar www.rabobank.nl/clubsupport en geef ons uw stem!

error: Content is beschermd.