Ons Limburgs Museum is de titel van een nieuw, bijzonder museum in Limburg. Afgelopen week was de opening.
Verhalenplatform
Afgelopen donderdag lanceerde het Limburgs Museum het online verhalenplatform “Ons Limburgs Museum”. Het is een soort internetdependance van het museum en je hoeft er niet voor naar Venlo, want de verhalen in video, foto, audio en tekst kun je overal bekijken via smartphone, tablet of computer.
Heemkring Heel was bij de opening, want ook wij zijn ook voortdurend zoeken naar ideeën en mogelijkheden om het erfgoed van Heel voor de inwoners te ontsluiten.
Ons Limburgs Museum
In “Ons Limburgs Museum” worden verhalen verteld over Limburg. De verhalen worden verzameld bij Limburgers, bij Limburgse archieven, uit media, uit de eigen collectie van het Limburgs Museum en bij partnerinstellingen. Het museum nodigt alle Limburgers uit om ervaringen, herinneringen, filmpjes en kennis te delen.
De lanceringsvideo van “Ons Limburgs Museum”
De verhalen worden thematisch gepresenteerd. Op dit moment zijn er vier verhaallijnen waarbij de Maas steeds de verbindende factor is. Het is de bedoeling dat er voortdurend nieuwe thema’s en onderwerpen op de website een plek krijgen.
Vier thema’s
Wonen aan de maas: is dat nog veilig?
Waarom kunnen we het water van de Maas niet drinken?
Hoe zet de Maas ons aan het werk?
Waar komt de liefde van de Limburgers voor de Maas vandaan?
Bij het laatste thema is ook een mooi schilderij uit 1909 te zien van het veer bij Wessem. Het is van de hand van Willem Janssen (1871 Harlingen – 1949 Blaricum), een kunstenaar die schilderde in de stijl van de Haagse School.
Bij het thema “Hoe zet de Maas ons aan het werk” vinden we een film over de (Limburgse) Maasvaart. Stelt u het bezoek aan het museum nog eventjes uit? Dan kunt u, als smaakmaker, hier alvast een fragment van die video bekijken.
Het bezoek aan de website
Het digitale museum is een mooi initiatief van het Limburgs Museum en de site is aantrekkelijk vormgegeven. Het heeft een tik-tok-achtige manier van presenteren waarbij je voortdurend scrolt naar nieuwe informatie, filmpjes en audio-fragmenten.
Je hebt echter een probleem als je duurzaam bent en over een oudere smartphone beschikt. Daarop werkt de website niet naar behoren. Ook op een tablet of PC mis je een mooie gebruikservaring omdat de verhalen daar een plekje krijgen in de marge van het beeldscherm.
Maar laat u daardoor niet afschrikken want een scrolbezoek aan deze Limburgse schatkamer is zeer de moeite waard.