Je bekijkt nu Krasse knarren

Krasse knarren

Krasse knarren, kinderrijkdom en een bijzonder jubileum.

Eeuwelingen

Het aantal honderdplussers in Nederland groeit stevig kopte “De Limburger”. De provincie Limburg kent echter de minste eeuwelingen. Twee gemeenten springen er gunstig uit: Maasgouw en Beesel. Maasgouw scoort 3,3 eeuwelingen per 10.000 inwoners en Beesel 3 per 10.000. Zou het iets te maken hebben met het feit dat beide gemeenten een kern hebben met een drakentraditie?

Krasse knarren

Net als tegenwoordig waren het in het verleden de vrouwen die een hoge leeftijd aantikten. Maar er waren destijds in Heel ook mannelijke krasse knárren die een leven lang, in goede gezondheid, leefden én werkten. Eentje daarvan was Adrianus Kocken.

Kocken

Kocken was in 1820 in Megen (bij Oss in Noord-Brabant) geboren. In 1841 slaagde hij voor de onderwijzersopleiding. Zijn broer, pastoor in Grubbenvorst, was bevriend met pastoor Heldens uit Heel. Daar hadden ze een onderwijzer nodig. Heldens wist Adrianus te strikken. Hij ging hem persoonlijk met kar en paard in Megen ophalen, een tocht van meer dan 100 kilometer. In 1843 ging Adrianus in Heel aan de slag.

Diamant

Kocken is zijn leven lang in Heel gebleven. Het werk, als onderwijzer en later als schoolhoofd, moet hem goed bevallen hebben. In 1903 vierde hij namelijk zijn diamanten jubileum in het onderwijs.

Adrianus Kocken - 1903

Zestig jaar stond hij destijds al voor de klas. Het dorp en de Kerk besteedden daar op gepaste wijze aandacht aan. Er was een mis, er waren toespraken en er werd gezongen. Van de schoolkinderen kreeg hij een cadeau. Zelf hield hij niet zo van die aandacht, maar ja, het hoorde erbij zal hij gedacht hebben.

Kinderrijk

In een katholieke krant werd zijn jubileum in 1903 breed uitgemeten. Men liet echter niet na om te vermelden dat deze “hoogbejaarde” een voorbeeldig katholiek was. Op zijn drieëntachtigste had hij inmiddels 71 kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. Zo zag de Kerk het graag.

Een leven lang

Na zijn “jubeldag” ging de 83-jarige Kocken weer gewoon aan het werk. Dat betekende destijds: “kinderen vormen tot nuttige en deugdzame mensen”. Twee jaar later, in 1905, diende de “krasse grijsaard” dan toch zijn ontslag in. Na meer dan 62 jaar kwam er een einde aan zijn onderwijscarrière. Hij heeft daarna nog een paar jaar van zijn pensioen kunnen genieten. In 1911 overleed hij, een week vóór zijn 92e verjaardag.

“Krasse knar” Adrianus Kocken liet zien dat, ook in het verleden, in Heel al de draak werd gestoken met bejaardheid.

De uitdrukking “krasse knarren” werd in 1993 gemunt door het duo Kees van Kooten en Wim de Bie. Omroep MAX heeft sinds 2012 ook een programma onder die naam.

Video-fragment

Voor de liefhebbers: een kort fragment uit een Koot en Bie aflevering van “Krasse Knarren”.

 Draagt u Heemkring Heel ook een warm hart toe? Ga dan naar www.rabobank.nl/clubsupport en geef ons uw stem!

error: Content is beschermd.