Je bekijkt nu Krachtenbundeling Heemkring Heel en Comité Oorlogsmonumenten

Krachtenbundeling Heemkring Heel en Comité Oorlogsmonumenten

Onlangs is het Comité Oorlogsmonumenten uit Heel, als werkgroep, opgegaan in de Stichting Heemkring Heel. De krachtenbundeling met Heemkring Heel biedt het Comité meer mogelijkheden om plannen te realiseren.

Foto: Ton van Engelen (l) van het Comité Oorlogsmonumenten en Wim Coolen (r) van Heemkring Heel bij het oorlogsmonument aan de Lange Vlieter.

Herinneringen levend houden

De Werkgroep Oorlogsmonumenten wil de oorlogsmonumenten meer voor het voetlicht brengen en de vaak hartverscheurende verhalen over onderduiken en verzet vertellen, die daarmee verbonden zijn. Er zijn plannen voor een wandel- of fietsroute langs alle oorlogsmonumenten in Heel, Panheel en Osen. Ook wil de werkgroep een verhalenbank realiseren waarin verhalen, documenten en getuigenissen uit de oorlogstijd worden verzameld.

Heemkring Heel, is blij met de krachtenbundeling. De doelstellingen van het Comité Oorlogsmonumenten passen naadloos binnen het streven van Heemkring Heel om herinneringen levend te houden.

Oorlogsgraven kerkhof Heel
Monument Wilhelminaplein
Monument Burgerhout

Oorlogsmonumenten

Het Comité Oorlogsmonumenten heeft er in het verleden voor gezorgd dat er maar liefst vijf monumenten verrezen die ons herinneren aan de oorlog of aan oorlogshandelingen in en rond Heel. Op het Wilhelminaplein in Heel staat bijvoorbeeld het monument “Sporen die bleven”. Klik HIER voor meer informatie over dit monument.

Een ander monument staat aan het waterspaarbekken ‘De Lange Vlieter’. Het is opgedragen aan de omgekomen bemanningsleden van de gecrashte Canadese Wellington bommenwerper. Gerard van der Heul, lid van de werkgroep, heeft daarover een interessant artikel geschreven. We publiceren dat in de volgende uitgave van het Tijdschrift Heemkring Heel.

Samen aan de slag

Voor de 4-mei herdenking heeft de werkgroep een nieuw educatief programma samengesteld voor leerlingen van basisschool De Sleye. Ook is er een aantrekkelijk programma opgezet om de inwoners van Heel, Panheel, Pol en Osen te betrekken bij de jaarlijkse herdenking. Vanwege de Coronabeperkingen is de uitvoering van die plannen helaas één jaar opgeschoven en is er dit jaar gekozen voor een aangepaste herdenking.

Lees ook het interview met Ton van Engelen en Wim Coolen over de krachtenbundeling van het Comité Oorlogsmonumenten en Heemkring Heel.

Klik op het logo voor het artikel.

Delta Limburg
Delta Limburg
ML5
verhalen vertellen

Oorlog en verzet in Nederlands-Indië

Bij oorlog en verzet denken we meestal aan de Tweede Wereldoorlog en de strijd tegen Nazi-Duitsland. Er zijn echter ook verhalen van inwoners uit Heel die in de periode tussen 1945 en 1949 werden ingezet in Nederlands-Indië. Nederland streed in die tijd tegen de Indonesiërs, die destijds streefden naar de onafhankelijk van hun land. Manuel Mertens, ingedeeld bij het regiment van de Limburgse jagers, kwam tijdens die strijd om het leven.

Oorlogsslachtoffers Heemkring Heel
Herdenkingsplaquette op de kerkhofmuur in Heel

Manuel Mertens

Manuel werd in 1925 geboren in Heel. Op de bijgaande foto uit 1946 is hij twintig jaar oud. Het is een uitsnede uit een groepsfoto van jongens die lid waren van studentenclub “Don Bosco” uit Heel. Een jaar later zou hij in Nederlands-Indië malaria oplopen. Op 21-jarige leeftijd overleed Manuel daaraan in het Mil hospitaal te Batavia. Hij ligt begraven op het Nederlands ereveld Menteng Pulo in Jakarta (het vroegere Batavia).

Klik HIER voor een korte video-impressie van het ereveld Menteng Pulo.

Meer informatie over de bevrijding van Nederland

De bevrijding van Nederland in kaart gebracht

Operatie Market Garden, Operatie Nutcracker en de sluis van Panheel

error: Content is beschermd.