Kerst in de vijftiger en zestiger jaren
In de vijftiger en zestiger jaren van de vorige eeuw werd de kerstboom pas vlak voor Kerst gezet. Sint was dan allang weer terug in Spanje. Die kerstboom, dat was meestal een kleine boom die op een tafeltje werd gezet. Ieder jaar werd hij versierd met dezelfde ballen, engeltjes en sneeuwmannen. Ze waren van gekleurd glas, dus voorzichtig met ophangen. Groen, goud, zilver en rood waren de traditionele kleuren. De lampjes, meestal wit maar soms ook gekleurd, kregen door het engelenhaar een prachtige glans. Bij de boom stond een kribje.
Op kerstavond mochten de grotere kinderen langer opblijven. Ze gingen mee naar de nachtmis, om twaalf uur ‘s nachts. Na thuiskomst werd er nog wat lekkers gegeten; worstenbroodjes of saucijzenbroodjes.
Kerstdag verliep elk jaar volgens eenzelfde patroon. Moeder maakte het kerstmenu, vaak ieder jaar hetzelfde. Op eerste Kerstdag: konijn met sperziebonen en appelmoes en op tweede kerstdag varkenshaasje met doperwtjes. Als toetje was er pudding of vruchtensalade. Men hechtte aan traditie.
Op tweede kerstdag ging het gezin op de koffie bij opa en oma. In een veel te warme huiskamer werden, in een wolk van sigaren- en sigarettenrook, de beste wensen uitgewisseld.
Cadeautjes werden er niet gegeven, met Kerst. Die gaf men tenslotte al met Sinterklaas.