Jules Verne wist met zijn verhalen te boeien. Afgelopen keer vertelden we het verhaal van Jean Scheepers die na zijn pensioen verre reizen ging maken. Wellicht geïnspireerd door Verne maakte hij in 1929 de reis van zijn leven.
Deze keer het tweede en tevens laatste deel van mijn speurtocht naar het reislustige leven Jean Scheepers. Voor het eerste deel: klik HIER.
Jules Verne
Jules Verne stond in 1928 in de schijnwerpers. In dat jaar werd herdacht dat 100 jaar daarvoor deze Franse schrijver geboren werd. We kennen hem van verhalen als De reis naar de maan, Twintig duizend mijlen onder zee en Naar het middelpunt van de aarde. Ook de Limburgse kranten besteedden destijds ruim aandacht aan het gedenkjaar.
Het is niet onaannemelijk dat onze Jean Scheepers, die inmiddels al een aantal zeereizen achter de rug had, geïnspireerd is geraakt door een ander beroemd verhaal van Jules Verne: De reis om de wereld in tachtig dagen.
De Resolute
Een jaar later, in 1929, hij is dan 75 jaar oud, boekte hij bij de Hamburg Amerika Lijn de reis van zijn leven. Met het luxe stoomschip de “Resolute” dat ruimte bood aan ruim 1000 passagiers begon hij, net als Phileas Fogg, de hoofdpersoon uit het boek van Verne, aan een reis om de wereld. Weliswaar niet in 80 dagen, want het werd een vijf maanden durende ervaring: de reis van zijn leven.
De wereldreis
Het startpunt van de “Resolute” was New York, maar Jean Scheepers meerde aan in de Zuid-Franse havenstad Villefranche. Daar maakte hij eerst een twee daagse autotocht langs de Franse Riviera waarbij o.a. Nice en Monte-Carlo werd bezocht. Op 23 januari vertrok de “Resolute” over de Middellandse Zee naar Italië (Napels) en Griekenland (Athene). Vandaaruit ging de reis naar het Heilige Land Palestina waar Jean een bezoek bracht aan Nazareth, Jerusalem, Bethlehem en Jericho. Ook was er een boottocht over het meer van Galilea en de Dode Zee.
Op 1 februari bereikten ze Egypte. Vanuit Caïro en maakte hij o.a. een nachtelijke tocht naar Luxor met de Vallei der Koningen en vele tempels uit het Oude Egypte.
Via het Suezkanaal ging de reis via Djibouti naar Bombay in India. Daar bleef het gezelschap 11 dagen. Op 23 februari ging de reis verder via Colombo op Sri Lanka, Rangoon (in het huidige Myanmar), Padang (Sumatra) naar Batavia, de hoofdstad van Nederlands-Indië. Daar bleven ze van 10 maart tot 13 maart.
Tussenstop Nederlands-Indië
Op Java, in de plaats Buitenzorg, bezocht hij drie personen die afkomstig waren uit zijn woonplaats Linne. Zij waren daar werkzaam “in de koffie”. Eén van hen had hij ontmoet toen die op familiebezoek was in Linne. Buitenzorg maakte een goede indruk op hem: er woonden bescheiden mensen, de wegen waren goed onderhouden en de treinen waren volgens hem comfortabel. In eerste instantie had hij daarom een uitstap gepland naar Jogjakarta. Uiteindelijk zag hij af van die reis. Twee dagen in een trein, onder tropische omstandigheden, leek hem toch te vermoeiend voor een toerist.
Vanuit “Indië” ging de tocht naar Siam (het huidige Thailand), Borneo, Manilla (Filipijnen) en Hongkong. Vanuit Formosa (het huidige Taiwan) vervolgde de “Resolute” de reis naar Korea en Japan.
De grote oversteek naar Noord en Midden Amerika
Daarna begon de oversteek van de Grote Oceaan of, zoals ze poëtischer genoemd werd: de Stille Zuidzee. Als tussenstop deed de “Resolution” Hawaï aan en uiteindelijk bereikten ze de westkust van de Verenigde Staten. Daar bezocht hij San Francisco en Los Angeles. Natuurlijk ging onze wereldreiziger ook naar de filmstudio’s in Hollywood. Via het Panamakanaal stoomde men richting Cuba waar hij o.a. de hoofdstad Havanna bezocht. Op 28 mei bereikte de “Resolution” haar eindbestemming: New York, de stad waar ze in januari 1929 haar reis begon.
De laatste etappe
Jean Scheepers had nog één oversteek, te maken. Hij moest nog de Atlantische Oceaan oversteken om zijn reis rond de wereld te voltooien. Op 1 juni vertrok hij richting Europa waar hij 10 dagen later, in Hamburg aankwam.
De Beau Monde en de buidel
Jean Scheepers legde tijdens zijn vijfmaanden durende wereldreis 60.000 km af en hij bezocht 31 landen en 63 steden. Tijdens de reis verkeerde hij tussen de “Beau Monde” van zijn tijd. Voor dat voorrecht moest hij echter diep in de buidel tasten. Hij koos al niet voor één van de duurste hutten, maar alleen de bootreis kostte hem 6000 gulden. Daarnaast waren er nog allerlei bijkomende kosten. In zijn dagboek had de vijfenzeventig jarige wereldreiziger tot op de cent nauwkeurig bijgehouden wat de reis om de wereld hem gekost had. Bij thuiskomst in Linne stond een bedrag van fl. 6991,56 genoteerd.
Een werkman verdiende in 1929 ongeveer 25 gulden per week. Op jaarbasis was dat 1250 gulden. De reis kostte Jean Scheepers dus meer dan 5 x het gemiddelde jaarinkomen van een werkman.
Nagenieten
Daarna zijn er geen reisberichten meer te vinden van Jean Scheepers. Deze laatbloeier op reisgebied heeft echter nog lang kunnen nagenieten van zijn reislustige periode. Hij overleed in 1946 op 91 jarige leeftijd.