Dinsdag 22 augustus heeft Heemkring Heel een speciale “live” versie van de “canon van Heel” georganiseerd voor de Kindervakantieweek.
Jeugdcanon
Heemkring Heel wil kinderen en jongeren interesseren voor de geschiedenis van Heel. We doen dat met verschillende partners. Komende week doen we dat met het “Comité Kindervakantiewerk Heel“. De kindervakantieweek heeft dit jaar als thema: “Terug in de tijd”. Heemkring Heel vult tijdens die week een dag met het project “Jeugdcanon”. Tijdens een tocht door Heel ontdekken de kinderen op verrassende wijze de geschiedenis van het dorp.
Ontdekthema’s en ontdekplekken
Op dinsdag 22 augustus maken de kinderen die deelnemen aan het kindervakantiewerk op vier verschillende locaties kennis met thema’s uit de geschiedenis van Heel. Met verhalen en doe-activiteiten ontdekken de kinderen het bijzondere verleden van het dorp.
De Romeinen
Meer dan 400 jaar lang was Heel, of Catualium zoals het destijds genoemd werd, onderdeel van het Romeinse Rijk. De kinderen gaan aan de dorpsbongerd (tegenover Catualiumhof) als amateurarcheologen” aan het werk om het Romeins verleden te ontdekken.
De draak
Met Beesel is Heel het enige dorp met een levende drakenlegende. De draak trekt jaarlijks tijdens kermiszondag door het dorp. “Oppe Linj” wordt hij dan jaarlijks door de schutterskoning verslagen. In de jaren dertig was er bij Kasteeltje Nederhoven een groots drakenspektakel. De kinderen maken op die “historische plek” kennis met de draak en zijn legende.
De kloosters
Aan de Dorpsstraat, tegenover het voormalige kindertehuis Klein-Bethlehem, vertellen een kloosterzuster en een broeder de verhalen over het kloosterverleden van het dorp.
Grind
In Heel en Panheel heeft, in de jaren zeventig en tachtig, een grootschalige ontgrinding plaatsgevonden. Die ingreep heeft het eeuwenoude cultuurlandschap ingrijpend veranderd. Van een “oud-bageraar” krijgen de kinderen bij de Lange Vlieter, één van de plassen die destijds ontstond, de verhalen over zand, grind en mammoeten.
Een wijsheid
Met vertel en doe-projecten wil Heemkring Heel kinderen en jongeren interesseren voor het verleden van ons dorp. In Catualium zouden de Romeinen het wellicht als volgt geformuleerd hebben:
“A bove maiore dicat arare minor”
(Van de grotere ossen leren de kleinere ploegen).