Hongerklop en caloriebommetjes in tijden van oorlog.
Heemkring Heel | Door Wim Coolen
13 oktober 2024
Rantsoenen
Deze keer weer een (verrassend) verhaal als voorbereiding op de viering van 80-jaar bevrijding, op 17 november 2024. Vorige week vertelden we in het verhaal over de kerkrazzia van 1944 dat de geallieerden, na de landing op de kust van Normandië, voortvarend oprukten naar Nederland. Een van de zaken die daarbij goed geregeld moest worden was de voedselvoorziening. De maag van een soldaat moet gevuld zijn om goed te kunnen vechten. Omdat koken niet altijd mogelijk was kregen de soldaten rantsoenen mee in blik. Daarin zaten voorgekookte maaltijden.
Hongerklop
In het vuur van de strijd was het echter niet mogelijk om die blikmaaltijden op te warmen. De Duitsers zaten niet zo sportief in de wedstrijd dat ze daarvoor een gevechtspauze inlasten. Daardoor kon zich een probleem voordoen dat we kennen als ‘hongerklop”. Als je niet eet en je moet toch een lichamelijke prestatie leveren, dan raakt de suikervoorraad in je bloed op. Je gaat je dan zwak voelen en je prestaties verminderen. De Amerikanen losten dat op door de militairen chocolade mee geven in hun noodrantsoen. Daarmee konden ze hun energievoorraad snel aanvullen.
M&M’s
Chocoladerepen smelten echter als ze warm worden. In de V.S. ging Bruce Murrie op zoek naar een oplossing voor dat probleem. Met een suikerlaagje smelt chocolade minder snel dan een gewone reep. Samen met Forrest Mars (van de Marsrepen) ontwikkelde hij chocoladesnoepjes met een suikerlaagje. Mars en Murrie noemden het snoepje van melkchocolade “M&M”.
De hard gecoate snoepjes werden oorspronkelijk gemaakt in vijf kleuren: geel, rood, groen, bruin en violet.
Caloriebommetjes
De M&M’s werden tijdens de oorlogsjaren uitsluitend aan het Amerikaanse leger geleverd. Ze waren verpakt in kleine stevige kartonnen kokertjes. Na opening konden de caloriebommetjes makkelijk en snel in de mond geschud worden.
In de winkels
Na de oorlog kwamen de M&M’s ook in de winkelschappen te liggen. Vanaf de jaren ’60 ook in Nederland. In eerste instantie in een “pinda versie”. Die werd verkocht onder de alweer verdwenen naam “Treets”. Tegenwoordig zijn de kleine gekleurde “oorlogssnoepjes”, nog steeds immens populair. En u weet: “Ze smelten in je mond en niet in je hand”.
RABO-Clubsupport
Komende activiteiten van Heemkring Heel
2 november 2024 Lichtjestocht
Een avondevenement rondom de kerk van Heel m.m.v. diverse verenigingen.
Informatie over deze activiteit volgt binnenkort.
17 november 2024 Viering 80-jaar bevrijding
Groots evenement ter gelegenheid van de bevrijding van Heel – november 1944.
Informatie over deze activiteit volgt binnenkort.