Het wegkruis in Panheel krijgt, na een onderhoudsbeurt, weer z’n vertrouwde aanzien. We nodigen u uit voor de ceremonie.
Foto: Beemsterhoeve Panheel met wegkruis (z.j.)
Heemkring Heel | Door Wim Coolen
3 maart 2024
‘t Krutske
‘t Krutske
Trèk door veldj, langs berg en daal,
Ontdèk ‘t Limburgs landj,
Dao woo sjoon zink eine nachtegaal
Woo e krutske sjteit aan ene kantj.
Fragment uit een lied van Jo Erens.
Het lied beluisteren? Klik dan HIER.
Restauratie
In Panheel staat bij het de hoeve aan de rotonde een wegkruis. De Christus aan het kruis is een tijdje geleden ingeruild voor een vervanger. Het wegkruis was dringend aan onderhoud toe. De werkgroep Kruisen & Kapellen van Heemkring Heel heeft de afgelopen maanden het afdak, het houten kruis en de Christusfiguur onder handen genomen. Met name de corpus was in slechte staat. Minutieus moesten alle onderdelen schoongemaakt, geschuurd en weer in de verf gezet worden. Dat gebeurde door Har van den Goor, die ook leiding geeft aan de werkgroep.
Herplaatsing en inzegening
Op zaterdag 9 maart om 11.00 uur wordt het beeld vanuit de werkplaats in Heel naar Panheel gebracht en weer op de vertrouwde plek teruggehangen. Na een korte toespraak wordt het kruis opnieuw ingezegend door kapelaan Sahayam.
Uitnodiging
De werkgroep Kruisen & Kapellen van Heemkring Heel nodigt u uit voor de ceremonie.
Datum/tijd: zaterdag 9 maart om 11.00 uur
Plaats: aan de rotonde in Panheel (kruising Heelderweg/St. Antoniusstraat).
Onderhoudsbeurt 1990
In 1990 kreeg het wegkruis voor het laatst een onderhoudsbeurt. Tijdens een februaristorm was het afdakje boven het kruis weggewaaid. Dat werd hersteld en ook het kruis en het Christusbeeld werden opgeknapt. Op zondag 8 april 1990 werd het door Pastoor Schoeren ingezegend.
Verplaatsing
Voordat het kruisbeeld een plek kreeg tegen de gevel van de boerderij van (destijds) de familie Kampen, stond het op een stukje grond van de familie, schuin tegenover de voormalige zuivelfabriek St. Antonius.
Het wegkruis in Panheel
Op het kruis staat het jaartal 1921. Het verhaal gaat dat het in dat jaar geschonken is door een Duitse vluchtelinge die tijdens de Eerste Wereldoorlog gastvrij onderdak kreeg in de Beemsterhoeve, bij de familie Kampen. Het werd geplaatst uit dankbaarheid en als blijvende herinnering.