Heemkring Heel | Door Wim Coolen
24 maart 2024
Het eerste gevecht in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog: weet u waar dat plaatsvond?
Foto: Krantenkop 10 mei 1940
Gastles
De Werkgroep Oorlogsmonumenten van Heemkring Heel verzorgde afgelopen week een gastles over oorlog, vrede en vrijheid voor groep 7 van “Basisschool de Sleye”. Komende week is groep 8 aan de beurt.
Oorlog toen en nu
Jarenlang leek de oorlog steeds verder weg te zinken in de Europese geheugen. Er waren steeds minder familieleden en dorpsgenoten die konden getuigen van de verschrikkingen van de oorlog. Met de gebeurtenissen in de Oekraïne en in Gaza is de oorlog weer nadrukkelijk aanwezig. Tijdens de lessen op de basisschool wordt stilgestaan bij de situatie van kinderen in oorlogsgebieden.
Er was ook aandacht voor situatie in de Tweede Wereldoorlog zoals de evacuatie en de hevige gevechten aan de sluis in Panheel, in 1944. Daar leverden de geallieerden zware strijd met de Duitsers.
Voor in uw agenda
Later dit jaar, op zondag 17 november, is er een groot herdenkingsprogramma rondom 80 jaar bevrijding. Daarbij staat de strijd aan de sluis in Panheel centraal. U wordt daar t.z.t. voor uitgenodigd.
Het eerste gevecht
Wist u trouwens dat in Nederland de eerste officiële gevechtshandelingen van de Tweede Wereldoorlog in Roermond plaatsvonden?
In de nacht van 9 op 10 mei 1940 trokken de Duitsers Nederland binnen. In die nacht ging een groep als Nederlanders verklede Duitsers in Roermond richting de Maas. Het was hun plan om de Maasbrug bezetten en daarmee de Maasovergang veilig te stellen. Tussen 01.30 en 01.45 werden ze op de Kapellerlaan in Roermond staande gehouden door Nederlandse soldaten. Er ontstond een vuurgevecht en de Nederlanders leken het onderspit te delven. Het lukte echter een soldaat om explosieven, die aan de bomen bevestigd waren, te laten ontploffen. De Duitsers kozen daarop het hazenpad.
Dat vuurgevecht is de eerste officiële gevechtshandeling tijdens de Tweede Wereldoorlog op Nederlandse bodem.
Ter nagedachtenis aan die gebeurtenis werd op 10 mei 2015 op de Kapellerlaan in Roermond, ter hoogte van de overweg richting Kapel in het Zand, een monument onthuld.
Hoogst actueel
In Heel staat aan de Dorpsstraat ook een verzetsmonument ter herinnering aan slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog; Willem Heber en Mathieu Rutten worden er herdacht. Het monument is geadopteerd door de leerlingen van de basisschool die daarmee jaarlijks de herinnering levend houden aan de strijd voor vrede en vrijheid.
En de gastlessen van de Werkgroep Oorlogsmonumenten over dat thema…, die zijn weer hoogst actueel.
Voor in uw agenda
Op donderdag 25 april is er om 11.00 uur weer de herdenking bij het oorlogsmonument aan de Dorpsstraat (Burgerhout). U bent daar van harte welkom.