Handboogschutterij De Zonnebloem bestaat al 125 jaar. Dat hebben ze afgelopen zaterdag gevierd. In dit blogverhaal duiken we in de geschiedenis van een vereniging die de boog al meer dan 125 jaar gespannen weet te houden.
Het begin
De handboogvereniging uit Heel heeft een lange geschiedenis. In 1892 werd een eerste schietbaan geopend in café – bakkerij – slagerij van de La Roy aan de Dorpsstraat in Heel. Het pand lag tegenover Catualiumhof. Het was een particulier initiatief waarmee een handige ondernemer doelgericht zijn klandizie en daarmee de drankomzet wilde vergroten.
Heren van stand
In de 19e eeuw was boogschieten lange tijd een sport voor heren van stand.
Zij kwamen in stedelijke sociëteiten bijeen om over politiek te praten en om te schaken, kaarten, biljarten, kegelen en om er met de handboog te schieten. Vanuit die sociëteiten ontstonden gespecialiseerde sportverenigingen voor bredere lagen uit de bevolking.
Olympische sport
Door de populariteit van het boogschieten werd de sport, in 1900, bij de tweede Olympische Spelen in Parijs, al een olympische discipline. In 1920 deed voor het eerst een Nederlands team mee. Die ploeg wist bij de landenwedstijden, op het onderdeel “bewegend vogeldoel op 28 meter afstand”, een gouden medaille te veroveren.
Handboogvereniging De Zonnebloem
In Heel was het handboogschieten in 1896 de vrijblijvendheid ontgroeid en onder de naam “Sociëteit De Zonnebloem” in een serieus jasje gehesen. Ze werd dat jaar een officiële vereniging met een 8 koppig bestuur en een indrukwekkende “drapeau”, zoals te zien is op een foto uit die tijd.
Levend Erfgoed
Handboogschutterij “De Zonnebloem” Heel bestaat nu, meer dan 125 jaar later, nog steeds. Ze vormt daarmee, als één van de oudere Heelder verenigingen, een levend erfgoed binnen het dorp.
In het huidige clublokaal aan de Doormanweg 19 hangt een lange lijst met koningen en keizers, en de prijzenkasten zijn gevuld met een indrukwekkend aantal medailles, penningen, zilveren lauwerkransen en glimmende bekers.
In een aparte ruimte hangt de oude “drapeau” nog fier te pronken. Ook hangt er een fraai houten uitstalkastje dat de tijd van weleer ademt, met daarin de bijzondere medailles; kleinoden uit de beginjaren van de vereniging.
De schutters in actie
Heeft u het feest gemist, en wilt u een kijkje in verenigingslokaal? Dat kan iedere maandagavond van 20.00 uur tot 22.00 uur. U kunt dan de boogschutters – mannen en vrouwen, het is een geëmancipeerde sport – op de schietbaan in actie zien met hun indrukwekkende handbogen.