Je bekijkt nu De minibieb

De minibieb

De minibieb: je ziet ze tegenwoordig op veel plaatsen; die kleine kastjes met boeken. Ook in Heel en Panheel kom je ze tegen. Waar komt dat “idee” vandaan?

De eerste minibieb

De minibieb ontstond in de Verenigde Staten. Het eerste exemplaar werd daar in 2009 geplaatst door Todd Bol. Hij deed dat als herinnering aan zijn moeder, een lerares, die net daarvoor overleden was. Het was een houten kastje in de vorm van een schoolgebouw, gevuld met boeken, met de tekst erbij: “neem een boek, deel een boek”. Vanuit zijn veranda kon hij zien hoe mensen blij werden van het lenen van zijn boeken.

Een gevarieerd aanbod

Verdwijnen van de bibliotheken

Het was in een tijd dat veel bibliotheken in de VS gesloten werden, een ontwikkeling die we ook in Nederland en in Maasgouw zagen. De bibliotheek in Heel dreigde zelfs helemaal te verdwijnen. Dankzij de inzet van vrijwilligers werd dat voorkomen. Ze bleef in afgeslankte vorm behouden.

Verbindende factor

Voor Todd Bol, de “oprichter” van de eerste minibieb, was een bibliotheek niet alleen een plek waar mensen terecht konden voor boeken, maar hij zag de bieb ook als een belangrijke verbindende factor in een gemeenschap, een plek waar mensen elkaar ontmoeten.

Volwaardige bibliotheek

Heel krijgt binnenkort weer een volwaardige bibliotheekvestiging. De openingstijden worden verruimd en naast de vrijwilligers komen er ook weer betaalde krachten. Daar hoort ook een taakverbreding bij zoals het organiseren van ontmoeting en debat en kennismaken met kunst en cultuur. De overheid kreeg weer oog voor het belang van een bibliotheek voor de gemeenschap.

Gevarieerd aanbod

Lezen en ontmoeten, dat stond de initiatiefnemer van de eerste minibieb voor ogen.
Het idee van de “Little Free Library”, zoals die in de VS genoemd werd, verspreidde zich in korte tijd over de hele wereld.
De minibieb bevat meestal een gevarieerd aanbod van boeken voor volwassenen, zoals de twee in Heel. In Panheel staat zelfs een minibieb, speciaal gericht op kinderen.

Minibieb Heerbaan
Minibieb Dorpsstraat
Minibieb voor kinderen - Panheel

Bijvullen

En dan is er natuurlijk de vraag: wordt zo’n boekenkastje niet voortdurend leeggeplunderd, zodat de eigenaar het steeds moet bijvullen?
Uit onderzoek blijkt dat dat negen van de tien leners het boek terugbrengt of een gelijkwaardig exemplaar terug plaatst. De eigenaar moet daarom wel af en toe bijvullen.

Minibieb

Uit onderzoek blijkt ook dat de eigenaren betrokken mensen zijn die tijd en liefde stoppen in hun minibieb. Hoeveel van die liefdevol geplaatste boekenkastjes er op dit moment in Nederland staan is niet bekend. Op de website www.minibieb.nl hebben zich 4.000 minibiebhouders geregistreerd. Het werkelijke aantal ligt volgens schatting op het dubbele.

Ondanks e-readers en luisterboeken blijft het gedrukte boek dapper standhouden. Het heeft zich zelfs een nieuw verblijfsplekje verworven: de minibieb. De Romeinen in ons eigen Catualium wisten het destijds al: Charta non reubiscit (Papier vergaat niet).

error: Content is beschermd.