Je bekijkt nu De Hooikist

De Hooikist

Ooit gedacht aan een hooikist nu de energieprijzen zo schrikbarend stijgen? Ook in het verleden moest gelet worden op de energierekening. Om gas te sparen werden bijzondere oplossingen bedacht.

Hoge energieprijzen en duurzaamheidsdoelen

De opwarming van de aarde dwingt ons om te kijken naar een duurzamer manier van leven. De stijgende gas- en elektriciteitsprijzen geven daaraan een extra motivatie omdat die voelbaar is in de portemonnee. Menigeen wordt geconfronteerd met een verdubbeling van de energierekening. Leveranciers van zonnepanelen en energiezuinige ketels kunnen de vraag niet aan en ook het ouderwets stoken van hout zit weer in de lift. De vraag is of we met die laatste ontwikkeling zo blij moeten zijn, gelet op de duurzaamheidsdoelen. Een ouderwets gebruik dat wél weer goed past bij die doelen is koken met de hooikist.

Duur gas

In de jaren rond de Eerste Wereldoorlog werd steeds meer gebruik gemaakt van gas om op te koken. Gas was een gemakkelijke brandstof, maar was wel relatief duur. Je moest er zuinig mee zijn.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd energiebesparing zelfs een bittere noodzaak door het gebrek aan gas. Om zo weinig mogelijk van dat dure gas te gebruiken werd de energiezuinige hooikist-methode populair.

De hooikist

De hooikist-methode werkte als volgt. Het eten werd kort voorgekookt op een intense hitte. Dat lukte prima op een gasfornuis. Daarna werd de pan van het vuur genomen. Het voedsel hoefde niet gaar te zijn. De pan of meerdere pannen werden dan in een afgesloten kist gezet met daarin een isolerende laag hooi. In die kist kon het eten doorgaren zonder extra stookkosten.

Wie geen hooikist had kon de pan ook in bed zetten. De dekens hielden dan de warmte vast en functioneerden dan als een soort kookzak. Op die manier kon de huisvrouw koken en werd op het dure gas bespaard. Uit hygiënisch oogpunt werd die methode echter niet aanbevolen.

De eigentijdse versie van de hooikist

Wie denkt dat de hooikist iets is uit grootmoederstijd, heeft het mis. Kookzakken zijn nog steeds te koop. We hebben een aantal voorbeelden op een rij gezet.

Voorbeelden van kookzakken en het gebruik ervan

Op de website van “Kookzak” staan kleurrijke voorbeelden van kookzakken en het gebruik ervan. Het zijn kleurrijke zakken, die worden gemaakt van wollen lappen met een vulling van schapenwol. 

Door de hooikist of kookzak een andere naam te geven wordt hij plotseling eigentijdser. Kijk maar eens op de website van de firma die ze verkoopt onder de naam “ecostoof”.

De onderstaande video gaat over de kookzak van de firma “Hooimadam”.

error: Content is beschermd.