Je bekijkt nu De fles

De fles

De fles, de drank en het café. Hoe Heel vaderlief weer thuisbracht.

De fles

De fles, of beter gezegd de alcohol die erin zit, speelt in menig leven, een hele grote rol. Die constatering werd in 1930 op de plaat gezet door de Amsterdamse zanger Henk Paauwe. De meesten zullen het lied kennen in een uitvoering van Jan Boezeroen, die er in 1970 een hit mee had.
Klik HIER voor het lied.

Staatssecretaris Van Ooijen zette de fles onlangs ook maar weer eens op tafel en kondigde een aantal maatregelen aan tegen problematisch alcoholgebruik.

In de negentiende eeuw waren het vaak kerkelijke organisaties die zich tegen de drank keerden. Overmatige drankgebruik door het manvolk leidde vaak tot grote problemen in gezinnen. Drank werd gezien als oorzaak van sociale misstanden, gezondheidsproblemen, armoede en misdadigheid.

Toverlantaarn

Om hier iets aan te doen werd in 1875 de Nederland de “Volksbond, Vereeniging tegen Drankmisbruik” opgericht. Zij organiseerde regelmatig lezingen en maakte daarbij gebruik van de toverlantaarn, een soort beamer met dia’s. Trieste plaatjes en tragische verhalen moesten de drinkende vaders tot inkeer brengen. Verhaaltjes met titels als: “Ach vader, niet meer” werden ook afgedrukt in “stichtelijke” boekjes van de “Volksbond”.

Glaasje op

In de jaren zestig, Heel was toen nog ruim bedeeld met cafés, werd de alcoholproblematiek weer op de agenda gezet. Ditmaal vanwege het hoge aantal verkeersdoden als gevolg van rijden onder invloed.

In 1974 kwam er een maximaal toegestaan alcoholpromillage en werden blaaspijpjes en de bloedproef ingevoerd. Sjakie Schram zong: “Glaasje op, laat je rijden”.
Klik HIER voor het lied.

Ach vader lief

Een paar jaar eerder had Weertenaar Johnny Hoes leentjebuur gespeeld bij de oude drankbestrijders. Het sentimentele lied met boodschap: “Ach vader lief toe drink niet meer” werd, met een snik in de stem, vertolkt door Mary Servaes. Als “Zangeres Zonder Naam” scoorde ze er in 1959 haar eerste gouden singel mee.

BOB

Vanwege de gevaren voor de volksgezondheid is de overheid het gebruik en de verkoop van drank steeds meer gaan reguleren. Stunten met de prijs van bier mag niet meer, bij de aanschaf van drank worden jongeren op leeftijd gecontroleerd en we kregen de BOB campagne.

Maatregelen

Afgelopen week was er beroering over een groslijst met nieuwe alcoholbeperkende maatregelen. Zo zou de  staatssecretaris alcohol in de sportkantines willen verbieden. Het bleek een storm in een glas bier zullen we maar zeggen.

Heel heeft niet gewacht op nieuwe maatregelen. Een voor een werden de cafés gesloten. Wellicht staat binnenkort ook op het pleintje bij de Linj het “droge kelen koor” en zingt het – uit volle borst maar met lege glazen – een variatie op het laatste refrein van “de Zangeres”: “… vaderlief die drinkt [ook hier] niet meer”.

Mededeling

Presentatie Canon van Maasgouw

Op 11 juli presenteren de heemkundeverenigingen waaronder Heemkring Heel, de musea en de gemeente Maasgouw de “Canon van Maasgouw”, een boekwerk met historische verhalen die de geschiedenis in Maasgouw tot leven brengt. 

Datum en tijd: dinsdag 11 juli (a.s. dinsdag) om 15:00 uur 
Plaats: De Hompesche Molen (Molendijk 6) in Stevensweert

Wilt u bij de presentatie van het boekwerk aanwezig zijn?
Stuur dan uiterlijk 9 juli een berichtje naar erfgoed@gemeentemaasgouw.nl.

Klik voor meer informatie op de onderstaande link.

Ga mee op tijdreis in Maasgouw | Gemeente Maasgouw

error: Content is beschermd.