Je bekijkt nu De Blauwe Ader

De Blauwe Ader

De Blauwe Ader is een project voor milieu en klimaat maar biedt ook kansen om meer te weten te komen over het Romeins verleden van Heel.

Heemkring Heel  | Door Wim Coolen
3 november 2024

Milieu en het klimaat

Momenteel wordt er gegraven in de buurt van de Kerk en CC Don Bosco. De werkzaamheden maken deel uit van het project met de naam “Blauwe Ader”, waarbij de riolering van de Monseigneur Savelbergweg tot aan de Heerbaan vernieuwd wordt. Er komen gescheiden buizen, één voor vuilwater en één voor regenwater. Ook komt er een infiltratiesysteem zodat het regenwater direct in de grond kan zakken. Zo worden wateroverlast en droogte tegengegaan. Het is een project dat een aantal maanden zal duren.

De Blauwe Ader – fase 1

Fasering Blauwe Ader - fase 1

Op de bijgevoegde kaart is de fasering aangegeven van dit deel van het project. 

Na afronding van deze eerste fase wordt de Heerbaan overgestoken en is de Daalzicht aan de beurt.

Aangepaste route

De kaart laat ook zien dat de “Blauwe Ader” niet de kortste weg neemt; die van de Dorpsstraat, door de Rector Driessenstraat. Er wordt een omweg gemaakt via het Raadhuisplein. De reden daarvoor is dat er tot wel 5 meter diepte gegraven wordt. De ingang Dorpsstraat/Rector Driessenstraat is zo smal dat dan zeer kostbare voorzieningen nodig zijn om te voorkomen dat de hoekwoningen verzakken.

Smalle doorgang Rector Driessenstraat

Kansen

De “Blauwe Ader” biedt een mooie kansen om meer te weten te komen over de Romeinse periode van Heel. In de bovenste bodemlagen is de afgelopen jaren veel gerommeld bij de aanleg van kabels en buizen. De diepere lagen zijn nog onaangeroerd. Voor de riolering wordt op sommige plekken tot 5 meter diepte gegraven. Door dat graafwerk ontstaat een dwarsdoorsnede van de ondergrond. Heemkring Heel heeft afspraken gemaakt met de gemeente over het toezicht bij de werkzaamheden. In het verleden is het te vaak voorgekomen dat bij bouw- en graafwerkzaamheden onzorgvuldig omgesprongen werd met vondsten uit de Romeinse tijd.

Bij de aanleg van CC Don Bosco kwamen sporen van Romeinen tevoorschijn. Dankzij oplettende omstanders werd de provinciaal archeoloog ingeschakeld. Voordat die aanwezig was had de bulldozer al grotendeels het terrein afgegraven en de sporen vernietigd. Ook de grote opgravingen op het terrein van Daelzicht ondergingen bijna hetzelfde lot.

Om te voorkomen dat sporen uit het verdelen bij de graafwerkzaamheden voor de “Blauwe Ader” verloren gaan, is voortdurend toezicht aanwezig.

We hopen dat de ingrepen meer kennis opleveren over een belangrijke periode uit ons verleden, de tijd waarin Heel als Catualium op de wereldkaart stond.

Lichtjestocht

Zaterdag 2 november was de Lichtjestocht. Van deze drukbezochte activiteit maakte Delta Limburg een reportage die binnenkort verschijnt. Wij houden u op de hoogte.

Agenda

17 november 2024 Viering 80-jaar bevrijding

Groots evenement ter gelegenheid van de bevrijding van Heel – november 1944.

error: Content is beschermd.