Verhalen uit de “Canon van Maasgouw”, met deze keer het verhaal van een bijzondere tekening.
Canonverhalen
Onlangs verscheen de “Canon van Maasgouw” een boekwerk met 14 verhalen over gebeurtenissen, locaties, personen en voorwerpen uit de geschiedenis van Maasgouw. De komende tijd belichten wij een aantal van die verhalen. We openen de serie met een bijzondere tekening.
Een platte steen
In 1997 werd, in het Linnerveld tussen Linne en Sint Odiliënberg, door archeologen een kleine platte steen gevonden van 9 bij 5,5 cm. Er waren een aantal inkervingen op te zien. Onderzoek maakte duidelijk dat het een tekening was die zo’n 12.000 jaar geleden ingekrast was. Deze “Steen van Linne” was daarmee de oudst bekende tekening van Nederland.
Rendierjagers
De tekening stamt uit een tijd dat er een einde was gekomen aan de laatste ijstijd met zijn ijzige kou en dikke pakketten landijs. Dat had, als een bulldozer, bij Nijmegen de stuwwallen gevormd. Die zijn bij de vierdaagselopers bekend vanwege dag 3 waarin de tocht naar de Zevenheuvelen, bij Groesbeek, gaat.
De Noordzee lag aan het einde van de ijstijd nog droog. Door het smeltende landijs ontstond in die tijd de Oostzee als een enorm smeltwaterbekken. Het was de tijd dat het klimaat milder werd en rendierjagers in onze streken rondtrokken.
Vragen en onduidelijkheden
In die tijd dus, heeft de maker de tekening in de steen gekrast. Waarom hij dat deed? We weten het niet. Ook is niet duidelijk wat de afbeelding voorstelt. Ondanks de vragen en onduidelijkheden is een ding zeker: het is de oudst bekende tekening van Nederland. Daarmee heeft de “Steen van Linne” terecht een plekje verdiend in de “Canon van Maasgouw”.
De “Canon van Maasgouw” is te koop bij de VVV in Thorn, Stevensweert en Roermond. Hij is ook online te bestellen Klik daarvoor HIER.