Buurtschap Rozenberg: de menselijke maat in een groeiend dorp.
Heemkring Heel | Door Wim Coolen
26 mei 2024
Kleine kernen
Heel bestond vroeger uit twee kleine kernen: “Burgerhout” en “Heel centrum”, het gebied rond het pleintje bij de kerk. De grens tussen die twee buurtschappen lag op de plek waar nu de Hubo ligt. Het kenmerk van die buurtschappen was dat ze een eigen cultuur en een eigen identiteit hadden. Zo had de een ’n schutterij de ander ‘n harmonie. Het aantal inwoners was overzichtelijk en de buurtbewoners kenden een grote mate van sociale samenhang. Er werd samen gehuild, samen gelachen en in tijden van nood stond men klaar voor elkaar. In sommige streken noemen ze dat “noaberschap”.
Schaalvergroting
In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw groeide Heel explosief. Die bevolkingstoename werd deels veroorzaakt doordat er steeds meer lekenpersoneel op de “kloosters” kwam werken. Het dorp breidde uit met nieuwe woonwijken.
Die schaalvergroting had ook zo zijn keerzijde. Nieuwkomers kenden elkaar niet en zo’n nieuwe buurt miste samenhang. Om die te bevorderen bliezen sommige van die wijken omstreeks de tachtiger jaren het idee van de oude buurtschappen nieuw leven in.
“Buurtschap” Rozenberg
Zo werd in 1988 Buurtvereniging Heerbaan opgericht, maar al in 1979 staken de inwoners van de nieuwe wijk “Rozenberg” de koppen bij elkaar en besloten van hun wijk een “buurtschap” te maken. Dat leidde tot de oprichting van buurtvereniging “De Rozenberg”.
De wijk omvat de Rozenberglaan, Eikelenkamp, Dalenbosweg, Houtemerweg en een gedeelte van de Daalzicht. De naam van de wijk (en de vereniging) verwijst naar een kleine zandberg, plaatselijk bekend als de Roozenberg, die deel uitmaakte van de zandwallen aan de noordrand van Heel.
Buurtvereniging Rozenberg wilde de saamhorigheid, de verstandhouding en de gemeenschapszin in de buurt bevorderen. Men organiseerde activiteiten voor jong en oud waardoor buurtbewoners elkaar op een gezellige en ontspannen manier beter leerden kennen.
Bron foto’s: Facebookpagina Rozenberg
Er werd zelfs een buurtlied gecombineerd waarvan we enkele regels citeren:
O Rozenberg O Rozenberg
Woa ich auch ter wereldj ben
Die buurt is mich alles
Sjoanes geuft ’t nurgens gen.
Eigenheid en samenhang – al 45 jaar
Met dit soort ontboezemingen benadrukte men de eigenheid van “De Rozenberg”. De wijk zocht naar de menselijke maat in een snel groeiend dorp. Met talrijke gezamenlijke activiteiten werd en wordt de nodige samenhang gecreëerd. Want de vereniging bestaat nog steeds, en ze viert dit jaar het 45-jarig jubileum.