Je bekijkt nu Archeopunt

Archeopunt

Met de smartphone op pad

Afgelopen week is in Beegden een Archeopunt geplaatst; een metalen “speerpunt” in het landschap. Archeopunten worden geplaatst op archeologisch interessante plekken en dankzij de techniek is het mogelijk om, met een app op de smartphone, de geschiedenis van die plek te bleven.

De muntschat van Beegden

Om Limburg te beschermen tegen overstromingen van de Maas heeft de Rijkswaterstaat langs het Lateraal Kanaal het retentiebekken aangelegd. Bij de graafwerkzaamheden werden aan de Eerdweg in Beegden o.a. voorwerpen uit de Romeinse tijd aangetroffen. In één kuil vond men 35 munten en één bewust geknipte munt.

Twee gevonden munten
De verknipte munt

Foto’s: ADC ArcheoProjecten

De munten lagen los van elkaar, maar mogelijk bevonden ze zich ooit in een beursje van leer of textiel. Uit onderzoek is gebleken dat de muntschat, op z’n vroegst, na 425 n. Chr. in de grond terecht is gekomen. Binnen de grenzen van de gemeente Maasgouw zijn tot nu toe alleen losse munten uit de Romeinse tijd gevonden, maar nog niet eerder zo’n verzameling munten. De muntschat, met laat 4e –vroeg 5e -eeuwse munten, is daarom, voor Maasgouw, zeer bijzonder.

Archeopunt

De vondst van de munten was de reden voor Rijkswaterstaat om, in samenwerking met de Provincie Limburg en het Limburgs Museum, in Beegden het Archeopunt te plaatsen. Donderdag 21 oktober 2021 vond de feestelijke opening plaats waarbij ook Romeinse soldaten en de belastinginner aanwezig waren.

Klik op de kaart om te vergroten

Wethouder Lalieu
De Romeinse schatbewakers
De belastinginner (r)

Videorapportage opening Archeopunt

DeltaLimburg plaatste een videorapportage over de opening van het Archeopunt in Beegden. Die is te bekijken door op het camera-icoon te klikken

Het verhaal van Catualium

De komende periode worden er meer speerpunten in de gemeente Maasgouw geplaatst. Ook Heemkring Heel heeft, bij de gemeente Maasgouw, een aanvraag ingediend. Archeologisch heeft Heel namelijk een zeer bijzonder verhaal te vertellen. In de Romeinse tijd heette het Catualium. Die plaats was zo belangrijk dat ze, als één van de weinige Limburgse plaatsen, op de Romeinse wegenkaart stond. Van die weg zijn in 2008 nog restanten aangetroffen tijdens opgravingen op het terrein van Daelzicht.

Het tracé van de Romeinse weg

Het Romeins verleden zichtbaar maken in Heel

Bij die opgravingen is destijds ook het op twee na grootste Romeinse grafveld van Nederland blootgelegd. De zeer omvangrijke collectie kostbare grafgiften die daar zijn aangetroffen staan nu in het Limburgs Museum en het Museum voor Oudheden in Leiden. Jammer genoeg is daar in Heel weinig van bekend. Ook is er niets van te zien in het dorp.

Alleen een naambordje Catualiumplein en een klein “monumentje” bij wooncomplex Bovenhof herinneren aan het groots Romeins verleden. Heemkring Heel wil daar verandering in brengen en de rijke Romeinse geschiedenis van Heel zichtbaar en beleefbaar maken. Een Archeopunt op het Catualiumplein zal daaraan zeker bijdragen.

error: Content is beschermd.