Je bekijkt nu Alle wegen leiden naar Rome

Alle wegen leiden naar Rome

Alle wegen leiden naar Rome. Ook Catualium (Heel) lag aan één van die Romeinse snelwegen die een verbinding vormden met Rome; het centrum van het Romeinse Rijk. Onlangs is aan de Panheelderweg weer een stukje van die Romeinse weg blootgelegd.

De Heerbaan

De tegenwoordige hoofdweg in Heel draagt de naam Heerbaan. Een heerbaan was een verharde langeafstandsweg in het Romeinse Rijk. Eén van die belangrijke wegen, de Via Mosae (Weg langs de Maas) heeft ook door Heel gelopen. Dat is aangetoond tijdens de opgravingen van het Romeins grafveld tussen de Heerbaan en de Panheelderweg. Dat werd in de periode tussen 2008 en 2011 blootgelegd.

Opgravingen

In oktober 2022 hebben archeologen weer onderzoek verricht. Dat gebeurde langs de Panheelderweg, waar nu een aantal huizen van Stichting Daelzicht afgebroken worden. Ook daar zijn de grindsporen van de Romeinse weg aangetroffen.
Met die informatie krijgen we steeds meer zicht op de Romeinse aanwezigheid in Heel.

Huizen langs de Panheelderweg
Archeologen aan het werk

Een netwerk van wegen

Heel lag in de Romeinse tijd aan de Via Mosae, de belangrijke verbindingsweg van Tongeren naar Nijmegen; één van de Romeinse “snelwegen” uit die tijd. Die weg is waarschijnlijk aangelegd in de tijd van keizer Augustus (27 v.Chr. – 14 n.Chr.). Het enorme wegennetwerk zorgde ervoor dat alle delen van het rijk met elkaar verbonden waren. Reizigers konden, dankzij die goede wegen, 35 à 40 km per dag afleggen. Als het echt nodig was kon met paarden, die bij halteplaatsen werden gewisseld, zelfs 150 kilometer per dag afgelegd worden.

Via Mosae - van Tongeren naar Nijmegen

Verkeersknooppunt Rome

Rome was het verkeersknooppunt van het Romeinse Rijk en alle wegen leidden naar Rome, of beter gezegd, alle wegen begonnen in Rome. Van het Forum Romanum straalden 20 hoofdwegen uit naar alle provincies van het rijk. De wegen waren bewegwijzerd en na ieder 1478 meter stond een mijlpaal. Rond het jaar 300 waren er inmiddels 372 hoofdwegen. Het wegenstelsel had een lengte van 400.000 km waarvan circa 85.000 km geplaveid was. Dat uitgebreide wegennet was één van de factoren die ervoor zorgden dat er slechts 300.000 militairen nodig waren om de grenzen van een rijk met 60 miljoen inwoners te beschermen.

Bekijk de korte histoclip over het Romeins wegenstelsel.

In de voetsporen van Jacques Schreurs

U gaat toch ook mee?

Heeft u de ticket(s) al besteld?

Direct naar bestellen

Bestel nu uw ticket(s)

Tijdens deze excursie/busreis bezoeken we plekken in de provincie die een bijzondere betekenis hebben gehad in het leven van Jacques Schreurs.

Dagexcursie/busreis
Dinsdag 13 juni van 8.45 uur tot 17.00 uur.
Kosten € 47,50 p.p.

(Inclusief busreis - deskundige inleiders - koffie/thee en vlaai - lunch)

Naar bestellen
error: Content is beschermd.