Je bekijkt nu Dromen van sfeer en karakter

Dromen van sfeer en karakter

Sfeer en karakter van een plaats worden vaak bepaald door oude gebouwen zoals Pannenhof, Kasteel Heel en de Kapel van Sint Anna. Dromen over renovatieplannen en hergebruik staan vaak op gespannen voet met financiële belangen. Soms gaat het al mis met de dromen voordat er plannen zijn.

Pannenhof

Afgelopen week brandde hoeve Pannenhof, een karakteristieke Limburgse hoeve met een bijzondere voorgevel, grotendeels af. Het gebouw stond al jaren leeg en raakte steeds meer in verval. Voor de eigenaar was onderhoud en opknappen niet rendabel en dus moest de gemeenschap lijdzaam toezien hoe dit rijksmonument langzaam verloren ging.

Panden als Pannenhof zijn belangrijk omdat ze betekenis toekennen aan de plek waar ze staan. Ze verbinden ons met het verleden, onze geschiedenis.

Kapel van Sint Anna

Ook in Heel ligt een pand dat eenzelfde lot beschoren lijkt als hoeve Pannenhof; de Kapel van Sint Anna. Toen de laatste zusters in 2002 uit Heel vertrokken is hen beloofd dat er goed gezorgd zou worden voor hun erfenis. Voor de Koraalgroep bleek een deel van die erfenis, het Kasteel en de Kapel, te kostbaar. Economische motieven speelden een rol. Nieuwbouw is onderhoudsarmer, energiezuiniger, duurzamer én je kunt het helemaal op maat maken.

“Chateau Heel”

Een projectontwikkelaar zag wel brood in de ontwikkeling van (zorg)appartementen in en rond “Chateau Heel”, “Wie wil er niet wonen in een vleugje historie”, zal hij gedacht hebben. Tegenvallende kosten bij het opknappen zorgen voor vertraging. Extra appartementen moeten de plannen alsnog realiseerbaar maken.

Plannen

Voor de Kapel, een gemeentelijk monument, liggen er ook mooie ideeën en plannen. De vraag is of die ooit van de grond komen. De projectontwikkelaar zal het pand alleen ontwikkelen als dat rendabel is; als hij er geld mee kan verdienen. Gelet op de tegenvallers bij de renovatie en bouw van het kasteelgedeelte is het maar zeer de vraag of dat gaat lukken.

Kapel Sint Anna Heemkring Heel

Ondertussen slaat het verval toe en lijkt de eigenaar weinig pogingen te doen om dat een halt toe te roepen. Straks komt hij tot de conclusie dat opknappen van de Kapel niet meer rendabel is en afbraak onvermijdelijk. Woningbouw op die plek is voor hem veel interessanter. Het zou een mooi wijkje kunnen worden met de naam “Kapelhof”.

Karakter en sfeer

Als je een karakteristiek oud gebouw afbreekt verdwijnt de ziel van een plaats. Oude gebouwen geven niet alleen sfeer en karakter, ze verbinden ons ook met de tijd waarin ze werden gebouwd. Pannenhof herinnert ons aan het rijke boerenverleden. De Kapel van de zusters van Sint Anna is één van de laatste gebouwen in Heel die ons verbindt met het kloosterverleden.

Interieur met gesplitste zitruimte
Ingebouwde biechtstoel
Zij-ingang

Dromen

Door renovatie van de Kapel en een nieuwe functie creëer je een sfeervolle locatie, waar mensen weer jaren van kunnen genieten. Het is een mooie droom; een oud gebouw met een ziel dat een herbestemming krijgt. Het is te hopen dat niet alle dromen in rook opgaan.

error: Content is beschermd.