Je bekijkt nu Boringen

Boringen

Op Kasteel Heel werden afgelopen week boringen verricht. In dit blogverhaal een korte update over de voortgang van de werkzaamheden rondom het herstel van het kasteel.

Heemkring Heel | Door Wim Coolen
30 juni 2024

In kaart brengen

Op donderdag 27 juni is onderzoek verricht op Kasteel Heel. Er moet een stut- en sloopplan komen voor het uitgebrande kasteel. Daarvoor moet eerst de staat van het gebouw in kaart worden gebracht om te voorkomen dat er onnodig gesloopt wordt. Uw schrijver mocht daar, als vertegenwoordiger van Heemkring Heel, bij aanwezig zijn.

Boringen - Heemkring Heel

Een sfeerimpressie

“Het kasteel is inmiddels omwoekerd door planten. De natuur krijgt er steeds meer greep op. Als ik naar het gebouw toeloop waarschuwt één van de werklui: “Kijk uit, ik ben net al tot mijn heupen in een gat gezakt”. 

Het glas van de zijramen is gesmolten door de hitte. Geklonterd ligt het op de vensterbank. Het smeltpunt voor gewoon glas ligt rond de 520–600 °C. In het centrale deel van het kasteel moet de hitte intens geweest zijn. In een volledig ontwikkelde brand stijgt de temperatuur zeer snel tot 600-1000 °C.

Het middendeel van het gebouw is gevuld met een enorme berg bakstenen. Het restant van de kasteeltoren kijkt neer op wat de brand trotseerde, maar uiteindelijk toch verloren ging tijdens een bulderende najaarsstorm.”

Boringen

Om duidelijkheid te krijgen over de toestand van de muren van het kasteel werden afgelopen donderdag boringen verricht in de buitenmuren; twee boringen per muur. Een gespecialiseerd bureau gaat de boorkernen verder onderzoeken.

Het laboratoriumonderzoek wordt gedaan door de firma NEBEST uit Vianen. Zij zijn o.a. gespecialiseerd in het onderzoek van historisch metselwerk. Daarvoor beschikken ze over een eigen laboratorium.

Resultaten en vervolg

Deskundigen waren benieuwd naar de uitwerking van de enorme hitte op de hechting van de mortel. Wellicht had de brand de kalkmortel aangetast. Daardoor zou er niet meer genoeg hechting zijn tussen de stenen. Volledige sloop zou dan onvermijdelijk zijn.

Natuurlijk moeten we de laboratoriumuitslagen afwachten voor een definitief oordeel, maar een eerste visuele inspectie van de boorkernen laat gelukkig zien dat de mortel nog stevig hecht aan de stenen.

Nadat het onderzoek is afgerond wordt het stut- en sloopplan gemaakt. Heemkring Heel is van mening dat daarna gewerkt moet worden aan een zo volledig mogelijk herstel van het kasteel.

error: Content is beschermd.