Via internet naar een Winkel van Sinkel: de zoektocht naar een witte raaf.
Heemkring Heel | Door Wim Coolen
23 juni 2024
Klussen
De eerste Doe-Het-Zelf in Heel lag het Wilheminaplein (waar nu de fietsenzaak van Johan Peeters ligt). Bij “DHZ Bèr Piepers” kon je terecht voor alle klusbenodigdheden en een deskundig advies van Bèr zelf. Tegenwoordig ga je als klusser naar de Hubo (koop lokaal!), de Gamma of de Praxis. Wil je iets speciaals dan kun je terecht bij de winkel met het oneindige aanbod: “Internet”.
Vakhandel
Soms biedt de bouwmarkt niet wat je zoekt en zie je op “internet” door de bomen het bos niet meer. Een echte vakhandel, waar je nog echt ouderwets advies krijgt van deskundig personeel, is een zeldzaamheid geworden. Via een zoekprogramma op internet kwam ik terecht in Weert. De familie Gruythuysen heeft daar al meer dan een eeuw een winkel in ijzerwaren. Het is zo’n ouderwets breed gesorteerde winkel. Hang- en sluitwerk, ijzerwaren, elektra, gasapparatuur, kluizen; je kunt het zo gek niet bedenken of ze hebben het. Soms ligt het in één van de kasten die, net als de winkel, een eeuw op de teller hebben. Het is een echte “Winkel van Sinkel”.
De Winkel van Sinkel
Het allereerste warenhuis van Nederland heette “De Winkel van Sinkel”. In 1822 opende Anton Sinkel in Amsterdam een stoffenzaak aan de Nieuwendijk. Hij kocht daarna meerdere panden in die straat en vestigde er winkels voor herenkleding en woonspullen. Hij noemde zijn bedrijf: “De Winkel van Sinkel”.
Reclame
Anton was creatief reclameman. Als eerste ondernemer stalde hij zijn koopwaar uit in etalages. Bezoekers konden zich al van buiten vergapen aan zijn aanbod. Ook bedacht hij een reclameversje om zijn winkel aan te prijzen. Het werd razend populair.
In de Winkel van Sinkel
Is alles te koop
Daar kan men krijgen
Mandjes met vijgen,
Doosjes pommade,
Flesjes orgeade,
Hoeden en petten
En damescorsetten
Drop om te snoepen
En pillen om te poepen
In latere jaren werden verschillende versies op muziek gezet. Beluister HIER een versie van Wim Sonneveld.
Winkelparadijs
De zaken gingen voor de wind en Anton opende winkels in Rotterdam, Leiden en Utrecht. In die laatste plaats liet hij in 1837 in het stadscentrum een extravagant winkelpand bouwen. Dat warenhuis moest allure en luxe uitstralen, en het moest een echt winkelparadijs worden waar “alles te koop was”.
Het einde van “De Winkels”
In de loop van de tijd kregen de succesvolle “Winkels” steeds meer navolging. Uiteindelijk betekende de komst van bedrijven als “Vroom & Dreesman” en “De Bijenkorf” de doodsteek. “De Winkel van Sinkel” verdween in 1912 uit het straatbeeld. Maar de naam, die was inmiddels een begrip geworden.
Tegenwoordig wordt die vaak gebruikt voor boetiekjes of tweedehands winkels waar van alles te koop is. Zo is er in Grubbenvorst een kringloopwinkel met die naam.
Witte raven
Ook de firma Gruythuysen is een “Winkel van Sinkel”, zo’n winkel uit een bijna vervlogen tijd. Het zijn ondernemers die weten te overleven, ondanks concurrentie van bouwmarkten en internet. Dat doen ze door uniek te zijn in aanbod, deskundigheid en klantvriendelijkheid. Maar helaas, beste medeklussers, het zijn “witte raven” en hun einde is nabij.