Foto: D-day monument op het strand in Normadië
Afgelopen donderdag was het “D-day”; een belangrijke dag voor Europa.
Heemkring Heel | Door Wim Coolen
9 juni 2024
Welvaart
Donderdag, 6 juni, kon er gestemd worden voor het Europees Parlement. De EU werd na de Tweede Wereldoorlog opgericht om door samenwerking de welvaart in Europa veilig te stellen. Het was ook de dag dat we de geallieerde operatie herdachten van 6 juni 1944. Die dag was het begin van de bevrijding van West-Europa na de overheersing door Nazi-Duitsland. Die 6e juni 1944 staat ook wel bekend als “D-day”.
D-day
De letter “D” staat voor het Engelse “day”. De term wordt gebruikt bij het plannen van militaire operaties waarvan de datum nog niet is vastgesteld of waarvan de datum nog niet bekend mag worden.
De bekendste militaire “D-day” was operatie Overlord tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met een enorme invasiemacht op de stranden van Normandië werd op 6 juni 1944 de bevrijding van Europa in gang gezet.
Oorlogsvloot
In Zuid-Engeland waren 7000 schepen verzameld: de grootste oorlogsvloot uit de wereldgeschiedenis. De soldaten landden ’s ochtends vroeg op vijf stranden: Amerikanen op Utah Beach en Omaha Beach, zoals de codenamen luidden, Britten op Gold Beach en Sword Beach, Canadezen op Juno Beach.
Al in de nacht voor de invasie vonden grote luchtaanvallen plaats. Die moesten leiden tot de verovering van een landingsstrook van 80 kilometer breed en 10 tot 16 kilometer diep.
Op de 6e juni werden 156.000 soldaten op de Normandische stranden aan land gezet. Die troepenmacht wist echter slechts een kleine gebied op de Duitsers te veroveren.
Toch waren de geallieerden aan het eind van D-day opgelucht. Ze hadden voet aan wal gekregen en daarmee was een begin gemaakt met de bevrijding van West-Europa.
Volgens ruwe schattingen waren er bij de Britten en Canadezen zo’n 3000 doden, gewonden en vermisten. Bij de Amerikanen vielen 1465 doden en onder de Franse burgerbevolking waren zo’n 3000 slachtoffers te betreuren.
Pas op 21 augustus was de slag om Normandië beslist. Daarna konden de geallieerden doorstoten richting Nederland waar ze op taaie tegenstand van de Duitsers stuitten.
In de gemeente Heel en Panheel vonden zware gevechten plaats aan de sluis in Panheel. Op 14 november 1944 wist het Britse Queen’s Royal Regiment de Duitsers daar te verslaan. Twee dagen later, op 16 november, was Heel bevrijd. Het noorden van Nederland moest wachten tot het voorjaar van 1945.
Op zondag 17 november organiseert de Werkgroep Oorlogsmonumenten van Heemkring Heel een herdenkingsevenement rondom de slag om de sluis van Panheel. Zet die datum alvast in uw agenda. Meer informatie volgt.