Tijdens het Pinksterweekend kunt u bij Heemkring Heel terecht voor een tweetal aantrekkelijke activiteiten. Weet u trouwens wat we met Pinksteren vieren?
Pinksterweekend 2023
Op 28 mei is er een fietstocht langs oorlogsmonumenten in Heel, Panheel Pol en Osen en op 29 mei zijn er twee rondleidingen in de kerk van Heel. Het zijn mooie gelegenheden om, dit komende Pinksterweekend, uw historische kennis en die van het Heels verleden op een actieve wijze te verbreden of te verdiepen.
Pinksterfietstocht – 28 mei
Fietsen door natuur en langs oorlogsmonumenten
Op zondag 28 mei organiseert Heemkring Heel een fietstocht door de mooie omgeving en de prachtige natuur van Heel, Panheel, Pol en Osen. De fietstocht is 22,5 km en starten kan tussen 10.30 uur en 12.00 uur. De tocht voert langs de monument die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. Bijzonder op die dag is dat bij tal van monumenten gidsen van Heemkring Heel aanwezig zijn, die de verhalen vertellen bij de monumenten.
Startpunt is Stephanushof 1 6007 EZ Heel. Deelname is gratis.
Routes
Ook na Pinksteren kan de route gefietst worden. Op de website van Heemkring Heel vindt u, na de officiële opening van de route op 28 mei, alle informatie bij het kopje “Routes”. Daar staan trouwens nog meer interessante fiets- en wandelroutes in de omgeving.
QR-codes
Bij alle oorlogsmonumenten zijn ook QR-codes aangebracht. De informatie is daardoor bij het monument te raadplegen en te beluisteren via de smartphone.
Open kerk en rondleidingen – 29 mei
Kerkbezichtiging met verhalen
Op maandag 29 mei is de kerk van Heel tussen 13.00 uur en 17.00 uur geopend voor belangstellenden. In de kerk is erfgoed van eeuwen te zien. Om daar iets van mee te krijgen, en om dat te zien en te ervaren, moet je wel een keer naar binnen gaan. Heemkring Heel organiseert daarom op die dag om 14.00 uur en 15.00 uur een rondleiding. U krijgt een introductie over de bijzonderheden van het gebouw en een verhaal over oude en nieuwe heiligen.
Het bezoek aan de kerk en deelname aan de rondleiding is gratis.
Pinksteren
Wat vieren we met Pinksteren?
Vroeger was Pinksteren een belangrijk christelijk feest, net als Pasen en Kerstmis. Bij het feest hoorden vaste rituelen, zoals het loslaten van duiven. De duif stond symbool voor de Heilige Geest.
Met Pinksteren wordt herdacht dat de apostelen werden verlicht door de Heilige Geest. Vanaf dat moment spraken ze alle talen en wisten ze precies wat ze moesten doen: de mensen bekeren. Het woord “Pinksteren” is afgeleid van het Griekse ‘pentekostè’, dat 50 betekent. Pinksteren wordt namelijk 50 dagen na Pasen gevierd.