Je bekijkt nu De 8e zekerheid

De 8e zekerheid

Heel gaat voor de 8e zekerheid, want als de supermarkt sluit heeft dat grote gevolgen voor een dorp.

De supermarkt

De enige supermarkt in Linne sluit dit najaar de deuren: “Als Jan Linders verdwijnt, is er nog maar weinig over in het dorp” kopte de Limburger afgelopen week.

Jan Linders zag te weinig toekomstperspectief op die locatie. De inwoners zullen voor hun boodschappen moeten uitwijken naar plaatsen als Maasbracht. Eventjes een boodschap doen in eigen dorp zit er niet meer in. Met het verdwijnen van de supermarkt verdwijnt een ontmoetingsplek maar ook een sponsor van het verenigingsleven.

Deze week sprak ook de dorpsraad van Roggel de vrees uit dat de plaatselijke Jan Linders de deuren sluit.

Leefbaarheid

Supermarkten vervullen in een dorp een wezenlijke functie bij het in stand houden van de leefbaarheid. Een dorpskern zonder supermarkt verliest een deel van zijn aantrekkelijkheid.

Iedere dorp wil graag een gezellige supermarkt met een breed aanbod. Supermarktketens maken echter commerciële afwegingen. Als de kassa op een locatie niet voldoende rinkelt, dan wordt de balans opgemaakt en de tent gesloten. Daarbij is geen plaats voor sentimenten en sociale overwegingen.

De 8e zekerheid

In Heel hebben we een supermarkt die adverteert met “De 7 zekerheden”. De 8e zekerheid kan ze echter niet bieden: een blijfgarantie.

1. Euro’s goedkoper
2. Service met een glimlach
3. Voor ál je boodschappen
4. Vers is ook écht vers
5. Vlot winkelen
6. Niet tevreden? Geld terug
7. Jouw wensen staan centraal

Daarom is het belangrijk te zorgen voor een gezond en aantrekkelijk ondernemersklimaat in het  dorp. Heemkring Heel heeft, samen met de Ondernemersvereniging twee jaar geleden daarom een visie geformuleerd om het centrum van Heel aantrekkelijker te maken voor bewoners, ondernemers en bezoekers. Het gaat daarbij om de ontwikkeling van een nieuw winkelhart (o.a. een grotere supermarkt en andere winkels) in het gebied Dorpsstraat-Wilhelminaplein. Ook zijn er gedachten om daar een nieuw gezondheidscentrum te realiseren met o.a. huisartsen, apotheek en fysio. Daarnaast zijn er plannen om de Dorpsstraat en het gebied rond het pleintje “Oppe Linj” een aantrekkelijker uitstraling te geven.

Toekomstplannen en haalbaarheid

De gemeente Maasgouw heeft de toekomstplannen laten toetsen door een onafhankelijk bureau en er zijn een aantal drukbezochte “burgeravonden” georganiseerd. Op basis van de bevindingen is een projectplan “Ontwikkeling dorpscentrum Heel” opgesteld, dat in mei 2023 door het College van B&W zal worden vastgesteld.

Met toekomstgerichte plannen wil Heel, samen met de Gemeente Maasgouw, ervoor zorgen dat Heel een aantrekkelijk dorp blijft; toekomstbestendig, met oog voor het verleden. Kortom: een ondernemend dorp met karakter.

God verdween uit Jorwerd, de supermarkt verdwijnt uit Linne, maar Heel gaat voor de 8e zekerheid.

Mededelingen

Uitnodiging Stille Tocht en herdenking

Op 20 april 2023 is er, vanuit Basisschool “de Sleye”, een Stille Tocht naar het oorlogsmonument “Burgerhout” aan de Dorpsstraat.

Daar worden de slachtoffers van de 2e Wereldoorlog herdacht.
De Stille Tocht en de herdenking zijn vrij toegankelijk en u bent van harte uitgenodigd om naar het monument “Burgerhout” te komen. De herdenking bij Burgerhout begint om circa 11.00 uur.

Excursie "In de voetsporen van Jacques Schreurs"

Er heeft zich al een grote groep personen aangemeld voor de excursie: “In de sporen van Jacques Schreurs”. Er zijn nog een beperkt aantal tickets beschikbaar voor leden/donateurs van Heemkring Heel. Na de volgende week gaan de resterende tickets in de vrij verkoop.

Bestel nu uw ticket(s)

Tijdens deze excursie/busreis bezoeken we plekken in de provincie die een bijzondere betekenis hebben gehad in het leven van Jacques Schreurs.

Dagexcursie/busreis
Dinsdag 13 juni van 8.45 uur tot 17.00 uur.
Kosten € 47,50 p.p.

(Inclusief busreis - deskundige inleiders - koffie/thee en vlaai - lunch)

Naar bestellen
error: Content is beschermd.