Je bekijkt nu Den Draak

Den Draak

Den Draak is weer los. Höb gaë um al gezeên?

Vastelaovesgezèt

Afgelopen week verscheen de carnavalskrant, vol met aankondigingen, foto’s, advertenties en verhalen. Het is een weer “eine draak” van een vastelaovesgezèt geworden waarin feiten en quatsch worden verweven tot alternatieve humoreske waarheden.

Hoogtepunt van dit jaar is natuurlijk de bijzondere onthullingen over de Romeinse opgravingen in Heel. Op het terrein van Daelzicht werd, zo stelt de verslaggever, het graf gevonden van de allereerste vastelaovesprins van de wereld: Jodocus d’n Ieërste. Wie had dat ooit durven dromen.

Den Draak 2023 - Alternatieve waarheden

Het verhaal over de ontdekking van het graf van Jodocus sluit aan bij de traditie van de Haelder vastelaovesgezèt: een mix van informatie en humoristische korrel-zout-verhalen.

Den Draak 1971 - Advertentie
Den Draak 1973 - Quatsch

Humor

Uit een recent onderzoek van de Universiteit van Utrecht blijkt dat Limburgers humor zeer belangrijk vinden. Humor, zo schrijven de onderzoekers, leert je om op een lichtere manier naar de wereld te kijken. De onderzoekers constateren verder, dat humor kan helpen mensen met elkaar te verbinden.

Dat is precies wat met carnaval gebeurt: verbinding zoeken tijdens drie dagen van spas en plezeer. Daar hoort ook bij dat je jezelf verkleedt. Tegenwoordig gaat het vooral om kleur en uitstraling. Vroeger ging het meer om de anonieme onderdompeling. Bij het eenvoudige pèkske hoorde destijds een mómmegezicht, waardoor je onherkenbaar, en dus anoniem, even uit de band kon springen.

Humor is ook zeer geschikt om een boodschap beter over te brengen, stellen de onderzoekers. In Limburg hadden ze dat allang begrepen. Tijdens vastelaovendj werd in de optocht de draak gestoken met de actualiteit en de gemeentepolitiek werd op humoristische wijze op de korrel genomen. Maar wel met respect, zoals blijkt uit motto dat we lezen in Den Draak van 1946.

Wé startte mèt:
Völ lol, echte Hailder lol,
Môt kônne door de beugel,
Anges kriegtj d’r preugel!!

Tijdens de optocht van dat jaar was er een wagen van Panheel. De inwoners beklaagden zich over het gemeentebestuur want bij de verdeling van vensterglas – een probleem dat speelde vlak na de oorlog – stond Panheel achteraan in de rij.

Optocht 1946 - Aan de achterste ... liggen

Den Draak

De vastelaovesgezèt heeft in ons dorp een lange traditie. In 1897 verscheen in Heel de oudst bekende carnavalskrant van Limburg met als titel: den Draak (en dat is een feit!). Die uitgave, en alle andere die nog zouden volgen, stond bol van feiten, foto’s en advertenties. Maar traditioneel was er ook genoeg ruimte voor eine hieële houp quatsch en veul sjaele zeiver.

De eerste vastelaovesgzèt van Limburg - Den Draak uit 1897
error: Content is beschermd.