Op 14 februari viert men wereldwijd Valentijnsdag. Het is de ‘dag van de verliefden’. Op Valentijnsdag verras je degene waarop je verliefd bent met een attentie. Dat kan een kaart zijn of een moderne digitale variant, een etentje of een cadeautje. Maar waar komt dit gebruik vandaan?
Nederland en vele andere Europese landen komen pas vanaf de vijftiger jaren van de vorige eeuw in de ban van Valentijn en zijn liefdevolle boodschap. In de media verschijnen dan verzonnen verhalen over ‘broeder Valentijn’. Die was in de donkere middeleeuwen tuinman in een klooster in Italië. Verliefde koppeltjes die hem kwamen opzoeken kregen van hem rozen uit zijn tuin.
Maar de echte verwijzingen naar ‘Valentijnsdag’ gaan terug naar het Engeland van de 15e eeuw. Geliefden uit de betere kringen noemden elkaar ‘valentine’ of schonken elkaar een ‘valentine’, een soms kostbaar cadeau.
Vanaf de tweede helft van de 18e eeuw gaan verliefden elkaar op 14 februari zelfgemaakte kaarten sturen met een kort liefdesgedicht.
Tegenwoordig kent de Valentijnscreativiteit geen grenzen. Het is bijna onmogelijk om aan de druk van het commerciële Valentijnsbombardement te ontsnappen.
Happy Valentine!