De meimaand is in de Katholieke Kerk de Mariamaand. De maand is genoemd naar de Griekse moedergodin Maia. In de Middeleeuwen ontstond in Italië het gebruik om in die maand Maria te vereren en er de Mariamaand van te maken.
In de Katholieke Kerk zijn de maanden mei en oktober de Mariamaanden. Met name in de meimaand besteden parochies extra aandacht aan Maria, de moeder van God. In de kerk van Heel krijgt het beeld van Maria (de zwarte madonna) dan extra versierselen; een zilveren kroon uit omstreeks 1750 en een zilveren scepter. De rest van het jaar liggen die veilig opgeborgen in een kluis.
Meiboom
De verering van Maria in de maand mei heeft een lange geschiedenis. De Kelten, Germanen en Romeinen kenden al een voorjaarscultus rond een godin van de vruchtbaarheid. In mei vierden ze de groeikracht van de natuur en de overwinning van de zomer op de winter. Er werden meifeesten georganiseerd en meikoninginnen dansten rond meibomen.
Meimaand
De maand mei werd vernoemd naar Maia. Haar komen we tegen in de Griekse mythologie, als één van de zeven dochters van Atlas (die het hemelgewelf op zijn schouders draagt) en de waternimf Pleione. Het Griekse woord maia betekende oorspronkelijk ‘moeder’ en later ‘vroedvrouw’. De Romeinen vereerden deze Griekse moedergodin omdat zij de dingen van de natuur liet groeien.
Maia en haar zussen komen we ook tegen in de populaire boekenserie de Zeven Zussen van schrijfster Lucinda Riley.
Mariamaand
In de vroege Middeleeuwen werd de verering van de vruchtbaarheidsgodinnen steeds vaker geprojecteerd op Maria, die al sinds het jaar 431 officieel als de Moeder Gods werd vereerd. In de 13de eeuw ontstond in Italië de idee om de meimaand geheel in het teken te stellen van de verering van Maria.
Aflaten
In de 19e eeuw kreeg de Mariaverering een extra impuls. De Pausen gingen aflaten geven aan gelovigen die Maria in de maand mei extra aandacht gaven. De misstappen in het leven werden dan kwijtgescholden. Met een schone ziel kon je dan, na je dood, sneller naar de Hemel. Je hoefde niet eerst te boeten en je ziel schoon te laten branden in het Vagevuur. Dit voordeeltje zorgde voor een grote stimulans voor het vieren van de Mariamaand.
De rozenkrans
Ook oktober is een Mariamaand. Dan staat de rozenkrans centraal. Om onheil af te weren en zich van de hulp van Maria te verzekeren, zorgde een goed katholiek ervoor dat in oktober 150 weegegroetjes op de teller kwamen.
Voor de lezers met eelt op de knieën zal het Mariagebed weesgegroet geen probleem opleveren. Voor alle anderen geven we hierbij de tekst.
Het weesgegroet en de rozenkrans
Wees gegroet, Maria, vol van genade,
De Heer is met U,
Gij zijt de gezegende onder de vrouwen, en
Gezegend is Jezus, de vrucht van Uw schoot.
Heilige Maria, Moeder van God,
Bid voor ons, zondaars,
Nu en in het uur van onze dood, Amen.
Klik HIER voor een eerder item over de meimaand